Жена от Бургас в битка за децата на убитата си племенница, едно от тях се удави в морето онзи ден

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Жена от Бургас от три години се бори да осинови децата на убитата си племенница. Трагедията й става още по-страшна след като едно от момчетата се удави преди около две седмици до бургаския мост. Пред Нова телевизия тя каза, че няма да спре своята битка за осиновяване на едното от децата на застреляната Виолета.
57-годишната Жана Динева има трима сина и две внучета. Поела е и тежкото бреме на една от най-трудните професии за жени – кранист. В живота на Жана настъпва тежък обрат след като губи по шокиращ начин племеницата си. На 22 юли 2012 г. 31-годишната Виолета Иванова е застреляна навръх рождения си ден от съпруга си, с когото били в развод, припомня репортерът Елена Танева.

Ето какво се случва с Емо Чолаков, след като съпругата му изгуби битката с рака След дълго отсъствие от ефира, Емо Чолаков се завръща на екран, само че в различно поприще. Бившия…Feb 21 2020vijti.com

Четири куршума попадат в гърба на младата жената пред очите на невръстните и синове. Едното момче е било тогава на почти 5 годинки, а другото – на 4. Обезумелият от ревност Тодор и до днес излежава в бургаския затвор 23-годишната си присъда. Двете деца остават за  отглеждане при почернената баба.

„Тя се грижеше за тях допреди три години, заболя, направи си операция и просто нямаше сили да се грижи повече за тях и ги даде в дома „Ронкали”, казва Жана Динева.

Тогава Жана решава да осинови децата на племеницата си и подава заявление в социалните служби.

„Три служителки от институцията дойдоха да видят условията вкъщи. Казаха ми, че тези деца не могат да ми ги дадат, но могат да друго – да си стоя вкъщи и да взимам 500 лева. Аз им казах, че аз взимам 1 500, не е за пари, аз ги обичам тези деца, защото са кръвна връзка, на моята племеничка. Ние много се имахме с Виолетка”, разказва още тя.

Борбената Жана не се отказва и  продължава битката за децата в съда. До сега решение все още няма. Тежката дума имали Дирекцията по социално подпомагане в Бургас. Случаят се оказва сложен и за магистратите, защото при живи баба и баща, но и пълната им невъзможност да се грижат за двете деца, процедурата по осиновяване се оказва тромава.

„Действията, които трябва да се извършат, са от компетентността на служителите от Дирекция „Социално подпомагане“, които осигурявайки най-добрия интерес в изпълнение на един от основните принципи от Закона за закрила на детето би следвало да извършат действия по настаняването му в дома на Жана Динева“, каза адвокатката й Ели Димова.

Преди две седмици, когато чува, че 13-годишното момче е намерено мъртво в морето до бургаския мост, Жана изпада в бяс от безотговорността, довела до нелепата смърт на детето и липсата на контрол. Тялото му е изхвърлено от вълните и лежи с часове на пясъчната ивица.

„Не е навършило 13 години. Служителите, които носят отговорност за това дете, не са ли разбрали колко време е минало, че го няма? Не е подаден сигнал, че то е изчезнало, че е избягало от дома. То има право да излиза само с придружител“, обяснява Жана.

От Дом „Ронкали“ отказват коментар с обяснението, че тече проверка на бургаската прокуратура.

„Предстоят допълнителни разпити на свидетели. Ще можем да дадем крайно заключение дали има нарушение, как се е стигнало до напускането на дома и станало ли е това със знанието на възпитателите, които са длъжни да упражняват контрол над децата“, заяви в „Здравей, България“ наблюдаващият прокурор Христо Колев.

Жана продължава своята битка за останалия сам 11-годишен син на убитата Виолета, за който престоят в Дом „Ронкали“ става още по-потискащ.

„Искам поне него да спася. Да го гледам и да стане добър, здрав човек. Да е полезен за себе си и обществото. Затова той трябва да расте в нормална, хубава среда. Там той е заключен. Не дават да го видим“, каза още Жана Динева.

Шапки долу: 77 доброволци за ден набра „Александровска“ за битка с КОВИД-19Само за ден 77 доброволци се отзоваха на призива на УМБАЛ „Александровска“ студенти и специализанти …Mar 15 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!