Ето как Германия успя да обезоръжи коронавируса – там смъртността е изключително ниска:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Докато в Италия и Испания буквално се задъхват пред пандемията от коронавирус, в Германия се наблюдава едно любопитно явление, което смая цял свят – в страната смъртостта от COVID-19 е изключително ниска, имайки предвид мащабите на заразата. Това съвсем естествено предизвиква почуда и догадки.

На много места по света се опитват да си обяснят „германското изключение“. На какво се дължи то?Така започва анализ на „Дойче Веле“ на тема „Коронавирус: Защо в Германия не стана като в Италия“.

Германия коронавирус

Наскоро вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува статия с многозначителното заглавие “ Германското изключение „, в която разглеждаше въпроса защо смъртността от коронавирус в Германия е по-ниска, отколкото в други държави. Този въпрос вълнува силно и хората в Италия или Испания, където пандемията протича много по-тежко. Има ли обяснение за тази германска особеност?

Някои биха могли да си помислят, че германското правителство умишлено занижава данните за умрелите. Подобни подозрения има и другаде – половината от населението на Русия например е убедено, че властите не казват цялата истина за разпространението на болестта.

Но в една демократична държава като Германия, в която има силна опозиция, независими медии и активно гражданско общество, подобно нещо е на практика невъзможно. Още повече, че ситуацията си личи и с просто око: в Германия не извозват телата на жертвите с военни камиони – като в италианския град Бергамо; нито пък строят временни морги пред болниците – като в Ню Йорк.

Бранденбургската врата

По-ниската възраст на заразените

И така, кои са причините? За сравнително ниската смъртност от COVID-19 в Германия има три ключови фактора: особеностите в разпространението на вируса, качеството на германското здравеопазване и дисциплината на германците. Според Института „Роберт Кох“, 70% от пациентите с COVID-19 в Германия са на възраст между 15 и 59 години, а средната възраст на заразените е 49 години. Особено през първия етап от разпространението на болестта – преди да бъдат предприети радикалните ограничителни мерки – вирусът явно се е предавал основно между млади хора и хора на средна възраст, които по правило имат по-силен имунитет от по-възрастните.

Сред заразените от тази първа вълна имаше например и множество спортисти, посещавали барове и дискотеки в италианските, и особено в австрийските ски-курорти. Друго огнище на заразата беше град Хайнсберг, където много хора се заразиха по време на традиционния германски карнавал през февруари, но те бързо бяха изолирани от околния свят, а всички контактни лица – предупредени.

В Италия обаче имаше голям брой хора, които дълго време не бяха идентифицирани като носители на вируса. След появата на симптоми у тях, те посетиха болниците, разнасяйки заразата и сред много други пациенти.

лаборатория

Нивото на здравеопазването и добрата подготовка

Вторият важен фактор е качеството на германското здравеопазване, което се смята за едно от най-добрите в света, и което доста бързо се подготви за борбата срещу COVID-19: болниците освободиха допълнителен ресурс от интензивни легла, разработиха кризисни мерки за работата на лекарите и медицинския персонал, и (доколкото позволяваха възможностите) си набавиха предпазни маски, защитно облекло и консумативи. Още на 12 март здравното министерство в Берлин поръча на германската компания Drägerwerk още 10 000 апарата за изкуствена вентилация на белите дробове (ИБВД) – в допълнение към наличните 25 000 уреда за командно дишане.

Затова на германските лекари навярно няма да им се налага да избират кои пациенти да спасяват, и кои – не. Здравният министър Йенс Шпан съобщи на 9 април, че страната разполага с 10 000 свободни легла в интензивните отделения. А германски клиники приеха на лечение близо 200 пациенти с COVID-19 от Франция, Италия и Нидерландия. Бундесверът пък предостави на Великобритания 60 мобилни апарата за командно дишане.

Не без значение е и това, че в Германия се правят голям брой тестове за коронавирус. Сами по себе си те не спасяват живот, но позволяват своевременно да се идентифицират заразените.

Ангела Меркел

Дисциплината

Третият решаващ фактор за ниската смъртност в Германия е дисциплината при спазването на ограничителните мерки. Публикуваните резултати сочат, че преобладаващата част от германците изпълняват призива на канцлерката Ангела Меркел, която на 18 март в обръщение по телевизията настойчиво апелира да се ограничат социалните контакти. Подобен призив отправи и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, както и много други политици.

И още един интересен факт: социологически проучвания сочат, че 75% от германците одобряват строгите ограничителни мерки и не смятат, че ти би трябвало да се отменят прекалено бързо.

Проф. Петров проговори за лечение, което мори коронавируса и стопява смъртността с 80 процента Потенциални лекарства ще се появяват много, нито едно не е показало 100% ефект досега срещу корона…Apr 13 2020vijti.com

Източник:зажената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!