Ето го собственикът на взривените складове в Елин Пелин в интервю пред БГНЕС от края на миналата година

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тодор Попов, който е собственик на взривилите се на 26 юли складове за фойерверки в Елин Пелин, в навечерието на 2024 г. даде интервю пред БГНЕС относно предпочитанията на българите към фойерверките.

Той обяснява, че има сезони, в които има по-големи продажби и те са предимно около Нова година.

„През лятото също има такъв сезон, когато започват балове, сватби, градски празници, но сега концентрацията на продажби е доста по-голяма. Продажбите започват от началото на декември, но концентрацията е в последните 4-5 дни, когато по стар български обичай всеки се сеща в последния момент и тук става голяма навалица“, добавя той.

Попов коментира, че българинът е много ограмотен на тема фойерверки. „Постепенно фокусът измести от познатите пиратки към продажба на пиробатерии, римски свещи и вулкани. Хората преминаха към по-красивите неща”, смята той.

Неговата фирма изнася артикули за около 16-17 държави. „Всяка държава си има специфика, това е интересното в нашия бранш, но е и предизвикателство. На Балканите се насочват към определен вид фойерверки в определен ценови диапазон. Страните от Западна Европа – Белгия, Холандия, Германия, Полша могат да си позволят доста по-скъпи фойерверки и изискват друго качество”, обяснява той.

Попов дава и съвети, които според него могат да предпазят хората и да гарантират тяхната безопасност при използването на фойерверки. „На първо място трябва да сте много предпазливи, да знаете че боравите с опасни материали. Няма безопасен фойерверк, дори един бенгалски огън може да ви нарани. Трябва винаги да сте много предпазливи и да гледате дали самите изделия имат сертификат и маркировка”, препоръча той и добави, че хората трябва да четат инструкциите за безопасност преди да използват фойерверки. І БГНЕС

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!