Д-р Бацелова: Най-много съжалявам, че имаме ваксини, а умират хора, които можехме да предпазим

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

България е на последно място в ЕС по брой ваксинирани срещу COVID-19. Напълно ваксинирани са 20 на сто от пълнолетните у нас. На другия полюс – при отличниците – са Малта, Исландия, Ирландия, Дания, Португалия, Испания – с над 80 на сто ваксинирано население. Като за Малта и Исландия процентът е дори над 90.

„Най-много съжалявам  затова, че имаме много ваксини, а реално в момента виждаме да боледуват тежко и да умират хора, които е можело да предпазим. А моята работа не е да лекувам, а да предпазвам от болест. Това ми е най-болното, когато виждам, че хора в момента боледуват от ваксинопредотвратимо заболяване. В почти 99% от случаите смъртта от COVID в момента е предотвратима чрез ваксините“, казва д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Свети Георги“ пред БТВ.

Нови мерки срещу Делта варианта от днес влизат в сила От днес, 20 август, ръководителите на всички администрации е необходимо да организират работа от ра…Aug 20 2021vijti.com

България е на първо място по COVID смърт в ЕС. За последните две седмици смъртността у нас на 1 милион души е 92,07. Драстично над нивата на останалите държави в Евросъюза. Пет пъти над нивото на отличника по ваксиниране Малта и 21 пъти над нивото на друг отличник – Дания.

„След глътката въздух, която взехме през май-юни, сега отново колегите ми са изморени много психически и физически, не е лесно да се сблъскваш със смъртта. Всеки ден имаме смъртни случаи в момента, включително и днес“, обяснява доц. Олиана Бойкинова, началник на клиниката по инфекциозни болести УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

В клиниката например почти всички легла са заети. Повечето от пациенти са с COVID-19.

„Хората трябва да са наясно какво става, да осъзнаят, че трябва да се спасят, няма връщане назад, коронавирус ще има, болни ще има, смъртност ще има, трябва да се вземат мерки, да се намалят тези неща. И все пак – тези, които не искат да се ваксинират, поне да спазват всички елементарни, известни противоепидемични мерки, за да предпазят не само себе си. Трябва да се предпазят и други невинни, които са с редица придружаващи заболявания, които стават жертва накрая“, казва Бойкинова.

„Четвъртата вълна е вълната на неваксинираните хора, тъй като в по-голямата си част са неваксинирани. Знам, че зрителите се интересуват дали имаме ваксинирани, но са много малък процент от общия брой болни и карат по-леко заболяването. Докато неваксинираните го карат много тежко, с тежки усложнения, за съжаление понякога с фатален край“, обяснява доц. Иван Балтаджиев, завеждащ трети блок в клиниката.

„Няма ваксина, която да предпазва 100%. Има малък процент от хора, които, заради техни особености, на имунната система, не отговарят на ваксината, може да са млади, може да са възрастни. Но това не трябва да ни спира от ваксинация, защото по-голямата част от хората, които са ваксинирани, всъщност няма да се разболеят, няма да бъдат и заразни“, обясни д-р Бацелова.

„Има си един процент от хората, които не отговарят на ваксината или не отговарят достатъчно напрегнато. И тук сме изследвали много хора, час от тях  не развиват нито клетъчен, нито антитялов отговор. Това не е свързано с някакъв имунен дефект, това е генетика и различен отговор към ваксината“, заяви проф. Мария Николова, имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Различни проучвания доказват, че ваксините предпазват от „Делта“ варианта на коронавируса, но ефективността им спрямо предходните варианти спада. Специалисти обобщават, че този спад е с около 10 до 20% при различните препарати. Ваксините остават високо ефективни срещу тежко боледуване и смърт. Сериозни проблеми след поставянето им възникват изключително рядко. В информацията за РНК ваксините е добавено, че в много редки случаи се съобщава за миокардит и перикардит, а при векторните – за рядък неврологичен синдром. Европейската агенция по лекарствата е категорична, че одобрените ваксини са безопасни и ефективни, а данните от непрекъснатото наблюдение и оценка на безопасността им са публични на сайта на регулатора.

„Много е голяма и заслугата за недоверието на обществото във ваксините на един контингент от лекари, които категорично заявяват, че са опасни, че не желаят да се ваксинират, отказват пациентите си да бъдат ваксинирани, което е много грешен подход. Реално ваксините нямат кой знае какви противопоказания и не е въпросът да спрем някой от ваксинация, а да изберем подходящия момент, ако той има различни в момента състояния, които да са в остра фаза“, казва д-р Бацелова.

Необичайните симптоми на Делта-та – ето как да го разпознаем: От средата на лятото плавно се надига нова вълна на коронавируса – т.нар. Делта-вариант, най-заразн…Aug 20 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!