Д-р Бацелова: Дрехите и бельото да се изпират отделно от другите дрехи на 90 градуса

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България. Заболелите са в добро общо състояние, съобщиха здравните власти.

„За тези пациенти знаем, че са в добро състояние. В медиите има информация, че са пътували и са се върнали скоро – единият от Великобритания, другият от Испания. Тези две държави са с най-много случаи в Европа – Великобритания е на първо място“, обясни епидемиологът от Пловдив д-р Христиана Бацелова.

Тя поясни, че в Европа случаите са преминали 2700. Епидемиологът обърна внимание, че симптоматиката започва с висока температура и много характерен обрив, който започва по лицето, ръцете и се разпространява по тялото.

„Не е толкова лесно разпространимо както е варицелата, морбили или Ковид-19. Необходим е малко по-близък контакт. Маймунската вариола се разпространява по въздушно-капков механизъм“, добави д-р Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

Епидемиологът посочи, че е важно да се мият ръцете и да се дезинфекцираме. Тя разясни, че при грижа за болен близък трябва да се носи маска и да се ползват ръкавици, а дрехите и бельото да се изпират отделно от другите дрехи на 90 градуса температура.

Д-р Бацелова каза, че вирусът издържа дълго във външна среда, така че всички предмети, които са около болния, трябва да бъдат измивани или дезинфекцирани.

Бонбонова призна истината за Александра – ето какво се е случило между двете (Снимки): Те безспорно са сред най-одумваните участнички в “ Ергенът “ – Благовеста Бонбонова и Александра Гъ…Apr 29 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!