Държавата ще плаща по 35 евро за всеки чужденец, дошъл на почивка у нас

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Държавата ще плащат по 35 евро на туроператорите в следващите 2 години, за всеки чуждестранен турист, който е дошъл на почивка в България

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове в Закона за здравето, с които променят и закона за извънредното положение. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души, съобщава „24 часа“.

Стана ясна истината за българското Черноморие и летния туризъмB нaчaлoтo нa лятoтo ce paзpaзи cepиoзнa диcĸycия зa ĸpизa нa лeтния тypизъм в cтpaнaтa Диcĸycиятa з…Aug 17 2019vijti.com

Първоначалното предложение на ВМРО бе да има субсидия от 6000 евро на полет в подкрепа на българските чартърни компании, които превозват чужди туристи до страната ни. Депутатът от ДПС Йордан Цонев подкрепи това предложение, но предложи предложи сумата да е 35 евро и да се отпуска на всяка седалка, заета от лице, което ползва туристическа услуга в България.

Идеята да се подпомага всяка седалка, а не целия самолет, беше подкрепена и от министър-председателя Бойко Борисов по време на днешния извънреден брифинг в парламента заради решението му за намаляване на ДДС-то за заведенията.

Това е най-сериозният инструмент за подкрепа на туризма. Турция от години субсидира чартърните полети, а от този сезон и Гърция ще го прави, обясни Цонев. Според него с мярката с „1 куршум се уцелват два заека: дава се подкрепа и за и туризма, и за 5-те български чартърни превозвачи. Освен това с пристигането на повече туристи у нас ще бъде подкрепен ресторантьорският сектор“.

С 12 месеца се удължава и срока, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса. БСП поиска създаването на държавен гаранционен фонд, който да даде сигурност на потребителите, че те все пак ще получат парите си, дори ако някой туроператор фалира. Това обаче не бе подкрепено от управляващите. Не бе подкрепено и предложението на Валери Симеонов да има ваучери за почивка в българските курорти.

В текстовете на Закона за здравето бяха приети и мерките, касаещи концесионерите и наемателите. Според новите правила, които ще важат от 1 юни, концесионерите трябва да предоставят на посетителите плажните принадлежности – чадъри и шезлонги на цени, намалени с не по-малко от 50 % от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния договор.

Концесионери или наематели, ако не спазват договора, ще се наказват с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За повторно нарушение е предвидена санкция в размер на 100 000 лв.

Какво решиха още депутатите?

Сред останалите промени, които бяха приети от депутатите е и удължаване с два  месеца на забраната за налагане на запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. Няма да се налага запор и върху банковите сметки на общините.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банкови кредити или такива от техните дъщерни фирми. За тях е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

С промените в закона се дава възможност за още два месеца общините да освобождават от наем бизнеси, които са пострадали в коронакризата. Служебно до 31 декември се удължават и сроковете за изплащане на еднократните помощи за бременност, раждане, осиновяване, първокласници и др., които изтичат след 1 март т.г.

Със закона се разписва още, че учебната година ще завърши онлайн. С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск. До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца. НЗОК може да сключи анекси с лекарите и зъболекарите за заплащане на труда при неблагоприятни условия, предвижда още законът.

Истинското лице на соца или Туризъм по нашенски – „Бич може“ и Слънчака преди Какао бийч, мини ски и „Чук и гек“Социализмът може да сложи ръка на всичко – дори на нещо толкова приятно като почивката на хората. И …Nov 29 2018vijti.com

Източник:дунавмост
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!