Доц. Спасков: За да има 200 млн. повече за здраве, трябва да се вдигне здравната вноска

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Протестите на здравните специалисти са полезни, защото се обръща внимание на финансирането в здравеопазването, каза пред БНР доц. Спас Спасков – бивш директор на болница „Пирогов“.
По думите му средствата в системата са сравнително малко, но за да станат повече, всички ще трябва да отделят повече, като се увеличи здравната вноска. Според него обаче това не е рационално.
За обещаните 200 млн. лв. за системата той коментира: „200 млн. е едно хубаво желание. Бих пожелал да не са 200, а 500 млн. или 1 млрд. Въпросът е какво се крие зад това желание. Крие се това, че в такъв случай трябва да бъде повишена здравноосигурителната вноска.
Заливът Вромос пак бълва опасна радиация, гласи предупреждение на здравната инспекция в БургасОрганите на Държавния здравен контрол отчитат завишен радиационен гама-фон по прилежащата плажна иви…Jul 14 2019vijti.com

Ние като граждани готови ли сме да преглътнем това – най-вероятно отговорът е не. Приходите в НЗОК се реализират от нашите вноски, те не са вързани с бюджета на страната“.
Протестиращи винаги ще има
По думите му при каквато и да е система за определяне на възнагражденията протестиращи ще има:
„Няма как да стане така, че всички да бъдем доволни от нещо. Винаги ще има недоволни“.
Трябва реална реорганизация на здравеопазването
Доц. Спас Спасков препоръча в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ реална реорганизация на системата на здравеопазването, за да може разпределението на средствата да става по по-коректен начин.

Той е категоричен, че болничните легла в България съответстват на европейските стандарти и не са повече отколкото в европейските страни. Можем да кажем, че има раздробяване на болниците, добави докторът и каза:
„Основната причина за това е, че се задържа прекалено дълго съществуването на държавните и общински болници и не се тръгна към приватизация и се появиха частни болници. Задържането на ненужните общински и държавни звена е нещото, което трябва да се преодолее“.
Пациентски организации „Заедно с теб“ не подкрепят днешния протест
Не подкрепяме днешния протест на здравните специалисти, каза от своя страна Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“.

В предаването „12+3“ тя обясни: „Медицинските сестри и другите медицински специалисти се нуждаят от достойно заплащане, но считаме, че този протест, организиран така, в този момент, се явява всъщност едно неефективно и закъсняло действие, в което няма някакъв определен смисъл освен отчитане на дейност.
Предизборно се обещава какво ли не
В предизборни времена се обещава какво ли не, изказа мнение Георгиева относно обещаните милиони.
„Дори да се дадат 200 млн., аз като бивш член на Надзорния съвет на НЗОК ще кажа, че те ще потънат в каца без дъно“, категорична бе тя и отбеляза, че е необходим активен контрол.
Източник: moreto.net
Световната здравна организация: Смъртоносен „испански грип“ може да плъзне в света съвсем скороУчените допълниха още, че ако мрачната им прогноза се сбъдне, то системите на здравеопазване в бедни…Sep 18 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!