Доц.Кунчев и проф.Аргирова в един глас: това не бива да се случва у нас в никакъв случай!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Планираното у нас отпадане на извънредната епидемична обстановка в края на месеца е жадувана глътка въздух за хиляди хора. Тази мярка обаче крие редица рискове, предупреждава ни държавният главен здравен инспектор в интервю за NOVA.

Според доц. Ангел Кунчев извънредната обстановка трябва да се удължи до средата на май.

Виктор Николаев направи за резил доц.Кунчев с тази снимка – голям срам бра! (Снимка): Носенето на маски се превърна в наша втора природа през последните две години. Но с малки изключени…Jan 26 2022vijti.com

Покачващата се заболеваемост в западно-европейските държави не бива да се пренебрегва. Затова едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„Когато се вдигне епидемичната обстановка се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например – ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това”, коментира тя.

На конференция в Боровец здравни експерти обсъждат ваксинационното покритие у нас. Една от основните теми е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните власти едва 40% от тях са изпълнили изцяло имунизационния си календар.

Доц.Кунчев: Почти невъзможно е да се хване фалшиво ваксиниран, има хора, които не развиват антителаПрогнозите за 10 000 заразени на ден едва ли ще се сбъднат – очакваме около 3000 – 3500 души най-мно…Oct 2 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!