Доц. д-р Атанас Мангъров: „Болните от коронавирус у нас са реално 600, паниката е безсмислена!“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Инфекционистът определи изследването с PCR тестове като ненадежден диагностичен метод
БОЛНИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ СА 600 ДУШИ – ТЕЗИ, КОИТО СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ, а не и заразените  – безсимптомни. Това заяви във Велико Търново доц. д-р Атанас Мангъров, шеф на Детска клиника към Инфекциозна болница – София, който присъства на среща с медици и граждани, посветена на ситуацията от COVID-19 у нас.

Ванга оставила ужасно предсказание за коронавирусаНови твърдения, че известната българска гадателка е предвидила епидемията в Китай и е прогнозирала п…Jul 24 2020vijti.com

Инфекционистът уточни, че част от приетите в лечебни заведения обаче всъщност не се нуждаят от терапия, а са в стационар от страх. Причина за това е създадената масова психоза сред населението, относно сериозната заболеваемост от коронавирус в страната. По думите му броят на откритите случаи варира от 3 до 5 процента, колкото е бил и по време на извънредното положение.

Доц. д-р Мангъров заяви, че разхлабването на противоепидемичните мерки у нас след месеците на изолация е било правилно, но управляващите не са успели да се възползват от положителните страни на това. Вместо през първите месеци на пандемията да се прави масово тестване, за да се уточни как върви разпространението на коронавируса, здравните власти сега извършват мащабното изследване на контактни. По думите повечето тестове несъмнено водят до повече открити положителни проби

„Целта на цялото това упражнение, е за да се държат хората в страх. Сами си навредихме и сега съседните страни са ни сложили в червената зона – за държави с висока заболеваемост и ни обвиняват, че внасяме вируса по техните територии, а много отрасли у нас търпя сериозни щети. В момента с лека ръка се хвърлят пари за изследвания, което е безсмислено, защото в повечето случаи човек, който е дал положителна проба е напълно здрав и няма симптоми“, категоричен е специалистът, който бе част от вече нефункциониращия медицински съвет към кабинета.

ТОЙ ИЗРАЗИ МНЕНИЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЕСТВАТ САМО ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ СИМПТОМИ, А ХОРАТА С ТЕЖКИ ПРОЯВИ – ДА БЪДАТ ХОСПИТАЛИЗИРАНИ. Останалите, според него, трябва да продължат нормално ежедневието си, като ходят на работа, спортуват и се срещат с много хора.

Доц. д-р Мангъров изрази съмнение относно достоверността на PCR тестовете. Медикът определи изследването като ненадеждно и пряко свързано с човекът, който взима секрет от гърлото на тестувания. Обясни, че има много фактори, които могат да повлияят на резултата.

„Продължавам да твърдя, че вдигането на цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус, ще бъде изкушение за болниците да приемат установени с положителна проба. В момента има спад на пациенти и когато няма риба, и ракът е риба“, допълни лаконично той.

Инфекционистът сподели, че не очаква новият здравен министър д-р Константин Ангелов да подкрепи тезата на сформирано обединение на критици на Националния оперативен щаб.

Доц. д-р Мангъров подчерта, че е било излишно плашенето на народа с прогнозите за пълни морги с починали от коронавирус, тъй като смъртността от вируса у нас е едва 1%.

Галина ГЕОРГИЕВА

„24 часа“: Бойко Борисов под карантина. Шефката на кабинета му е заразена с коронавирусШефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов – Деница Желева, е болна от коронавирус, а…Jul 24 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!