„Дойче веле“: Тик-так, тик-так. България след 48 часа

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дали протестът на 2 септември, замислен като “голямото метене”, наистина ще се превърне в повратна точка за България? Или просто ще пречупи върха на гражданското недоволство? Дотогава остават по-малко от 48 часа, а отговорът зависи от мащаба на протеста – колко хора ще се съберат в подкрепа на исканите оставки на третия кабинет „Борисов“ и на главния прокурор Иван Гешев. На 2 септември ще бъде 56-ият ден от протестите – и всички вече си дават сметка, че енергията от юли се изгуби през август. Затова и призивите за общонационален митинг са толкова настойчиви, пише „Дойче веле“.

Марешки: На 2 септември аз и колегите ми ще поведем въстанието към президентската институция! Там е позора на България!Веселин Марешки обяви, че на 2 септември ще излезе пред въстаниците на Хаджигенов и Мая Манолова и щ…Aug 31 2020vijti.com

В очакване на деня хикс

Стига замеряне на фасадите с яйца, домати и памперси – не те, а фасадната демокрация е проблемът. Стига мъртва цаца и инсталации с бесилки и ковчези – това не е пърформанс. Да, имаше бесилки и на протестите в Ливан, но също и десетки хиляди граждани по улиците. Именно силата на техния гняв принуди правителството да подаде оставка броени дни след унищожителната експлозия в Бейрут.

В сряда чакаме винкели от Перник, заяви вчера един от инициаторите на протеста – адвокат Николай Хаджигенов от “Отровното трио”, призовавайки “да изрежем тумора”. Но гражданите ще свършат по-добра работа от винкелите. Защото винкелите чупят глави, стъкла и автомобили.

Денят 2 септември е избран неслучайно – депутатите се връщат за първо пленарно заседание след лятната отпуска. Народното събрание ще бъде под обсадата на протестиращите. Но не познатата сграда с надпис “Съединението прави силата”, а бившият Партиен дом, част от триъгълника на властта, люлката на протестите. Призивите сградата да бъде блокирана връщат към събитията от януари 1997, когато граждани обградиха парламента и се наложи депутатите от БСП да бъдат изведени през полицейски кордон и под щитовете на жандармерията.

Ген. Шивиков с видео обръщение: Елате всички на 2 септември, да отвоюваме свободата на БългарияГенерал Димитър Шивиков,  бивш командир на българския контингент в Афганистан, публикува видео обръщ…Aug 30 2020vijti.com

Сега е важно какви мерки ще вземе полицията. Дали ще има метални ограждения като при протестите срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС?

Продължение в

https://www.dw.com/bg/%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-48-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0/a-54765114

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!