Джок Полфрийман съди България за 1 милион евро в Страсбург

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Австралийският убиец Джок Полфрийман води дело срещу България за 1 милион евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, научи Lupa.bg. Новината за готвено дело дойде от шефа на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, който в понеделник участва в предаване на радио Ей Би Си в родината на килъра.
От думите му стана ясно, че семейството на Полфрийман, както и самият престъпник, събират материали за внасянето им в съда като основното обвинение срещу държавата, освободила го с цели 7 години предсрочно, е, че го държи неправомерно в центъра за бежанци в Бусманци, както и че не му е вдигнала забраната за напускане на страната.
Петър Волгин: Двойният стандарт на грантовите съдии за убиеца ПолфрийманИзненадващото предсрочно освобождаване на убиеца Джок Полфрийман породи съвсем логичен гняв у много …Sep 30 2019vijti.com

Сумата, която юристи от БХК обсъждали, била баснословните 2 милиона лева.
Днес стана ясно, че премиерът на Австралия Скот Морисън е бил сезиран за казуса с неговия поданик и е обявил пред местните медии, че ще се заеме с него лично. По-рано външната министърка на страната Марис Пейн за пореден път обяви разочарованието си от това, че Полфрийман все още не е напълно освободен, като отново заговори за срещата си с българската си колежка Екатерина Захариева миналата седмица в централата на ООН в Ню Йорк и обяви, че я е предупредила за „неправомерни“ действия на страната ни спрямо Полфрийман.

Любопитното обаче е, че Захариева категорично отрече да е имало такъв разговор. Вицепремиерът допълни, че е посъветвала австралийския дипломат №1 да се обърна по законов ред към консулството си у нас. До момента обаче това не се е случило.
Иначе в гастрола си в австралийското радио Кънев, който не е юрист, обяви, че всичко около сагата с килъра на 20-годишния Андрей Монов у нас било плод на вътрешнополитическите битки и дори си позволи да обвърже предстоящите местни избори с отказа Полфрийман да бъде пуснат от бежанския център.

Той очаква ВКС да се произнесе в полза на убиеца, да потвърди определението на състава на Апелативния съд начело със съдия Калин Калпакчиев, да вдигне забраната за напускане на страната, както и да задължи МВР да изпълни незабавно заповедта за експулсиране.
В родната на Полфрийман Австралия обаче не го чакат с отворени обятия. Баща му Саймън Полфрийман вече няколко пъти обвини правителството, че не си е мръднало пръста да се опита да въздейства на българските органи така, че синът му да бъде пуснат от общежитието, като лично отправи апел към премиера да вземе мерки.
Източник: Лупа
Адвокатите Емануил Йорданов и Димитър Марковски обясниха може Джок Полфрийман да бъде върнат в затвораАдвокатите Емануил Йорданов и Димитър Марковски са категорични, че няма процедура за връщане на Полф…Sep 30 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!