Деян остана без работа и с 9 лева помощи на ден

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Деян Петров е съкратен заради кризата, приятелката му е бременна, има и ипотечен кредит на плещите си и се намира в безизходица

33-годишният бургазлия Деян Петров е попаднал в доста неловка ситуация заради извънредното положение около коронавируса и масовото съкращение на персонала в различните браншове. От 5 месеца Деян работи в магазин за очила, докато не бива уволнен от работодателите си заради наложената заповед на министъра на здравеопазването и масовото затваряне на магазините. Към момента все още не е направил 6 работни месеца и съответно още не е подписал постоянен трудов договор.

Окончателно при извънредно положение: Пускат ни в 1/2 от отпуската без съгласието ни (ОБНОВЕНА) Работодателите и органите по назначаване ще могат да принудят работника или служителя да ползва до…Mar 22 2020vijti.com

Паниран от случващото и фактът, че остава без работа, бургазлията подава документи в Бюрото по труда още в първите дни на безработица. Вчера, след като данните му са разгледани, Деян получава отговор от НОИ, в което пише, че ще получава минимално обезщетение по 9 лв. на ден, тъй като в период по-малък от 3 години отново е бил на борсата за безработни.

„Това, в най-добрия случай, с максимален брой работни дни през месеца, прави 180 лв .Решението е такова, поради факта, че в края на 2017 година съм бил на борсата, а според Закона на основание чл. 54 ж,ал 1 във връзка с чл. 54 а, ал 1 и чл 54б, ал 4 от КСО получавам минималната ставка за обезщетение, тъй като нямам навършени 3 календарни години от последната регистрация в Бюрото по труда”, посочва бургазлията, цитиран от Флагман.бг

По-лошото в случая, освен това че е уволнен, е, че приятелката му е бременна и предстои да излезе в майчинство, а и двойката има ипотечен кредит, който също носи на плещите си.

Казусът на бургазлията е изключително неприятен и буквално няма изход от него. Всъщност историята е, че през 2017 година Деян е бил за известно време на борсата, в началото на 2018 г. започва нова работа, като в средата на 2019г. решава да замине за чужбина, но през това време плаща сам здравните си осигуровки. След което през ноември започва работа в магазина за очила в Бургас. Така реално общото време на действащ работник е по-малко от 3 години, които изисква Кодекса за социалното осигуряване, за да получава 60 % обезщетение от последната си работна заплата.

„Не искам да получавам някакви невероятни обезщетения или да вземам безлихвени кредити, а просто да се направи корекция в закона, докато тази криза не отмине. Нека докато има тази пандемия, да не се поставя под внимание този член, защото той оставя много хора без доходи за нормални житейски нужди. Още повече, че аз не съм напуснал сам работа, а така са се стекли обстоятелствата, защото и работодателите са притиснати от ситуацията. Имам желание да започна нова работа, но в тази криза и свиване на икономиката, по-скоро ежедневно се съкращава персонал, отколкото да се търси такъв и не намирам изход от тази ситуация”, разказва още притесненият бургазлия Деян Петров.

Ако бъде подминат въпросният член, мъжът ще бъде обезщетен на около 480 лв. месечно, което би спомогнало да покрива част от кредита си и да заделя малка сума за ежедневни нужди.

Емил Караниколов: Служители в неплатен отпуск ще могат да вземат безлихвен кредит до 1500 лева Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева, за да покрие щетите, които епидемията от коронавирус нан…Mar 25 2020vijti.com

Източник:дунавмост

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!