Две пенсии или една? Избор до последния ден, за да не страдат най-бедните и богатите (Графика)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Синдикати и бизнес единни, че предложените от правителството механизми трябва да бъдат дооправени

Втората пенсия да се прехвърля до последния ден преди пенсионирането, за да няма ощетени и хората да не избират “на сляпо” какво е по-изгодно за тях. Това поискаха и от бизнеса, и от синдикатите на заседание на тристранката. То бе свикано онлайн от вицепремиерката Марияна Николова, за да обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване. Всички освен КТ “Подкрепа”, подкрепиха текстовете, но с редица забележки.

Около 17 хил. жени, родени през 1960 г., ще са първите с втора пенсия от частните фондове през есента на 2021 г. Въпреки намалението на редукцията на държавната пенсия до 9% вместо досегашните 20 на сто все още ще има хора, които ще бъдат ощетени и за тях две пенсии ще бъдат по-малко от една. За да се избегне проблеми,

държавата

предложи срок

до 30 юни,

в който изпусналите 5-годишния срок около 200 хил. жени, родени между 1960 и 1964 г., да могат да прехвърлят парите си в НОИ. За останалите над 3 млн. вложители в частните фондове има сложна схема за избор (виж таблицата).

“Единственото справедливо решение относно срока е да се даде право на хората да избират дали да си прехвърлят парите от универсалните фондове (или да получават две пенсии) към момента на пенсиониране. Едва тогава те ще знаят със сигурност имат ли необходимия стаж за пенсиониране от фонд “Пенсии” на ДОО, имат ли достатъчно средства в универсалните фондове, както и кое би било реално най-изгодно за тях, а не за средностатистическия осигурен”, обясниха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според тях ощетени с предлаганите срокове за избор “на сляпо” са хората, осигурявали се на минималните размери.

“Те биха изгубили своите средства, ако ги прехвърлят от универсален фонд, защото държавната пенсия няма да бъде увеличена, а предвид минималния ѝ размер тя не може да бъде намалена”, твърдят от АИКБ.

Ощетени ще са

и хората с

непълен

осигурителен

стаж,

както и наследниците на починалите осигурени лица. За хората, осигуряващи се на високи доходи, които се очаква да получат таван на пенсиите, също не било изгодно да се прехвърлят в НОИ.

Ощетяването на граждани, за да се облагодетелства държавната хазна, е неприемливо, заявиха от работодателската организация.

Пенсионните дружества да предоставят информация на всеки за размера на прогнозната добавка към пенсията във всеки момент, в който я поиска, но задължително поне веднъж годишно, настояха от КТ “Подкрепа”.

Три варианта за изплащане на спестените за втора пенсия пари предлага правителството – пожизнена пенсия, на разсрочено или еднократно плащане. Първият вариант ще се изплаща, ако размерът на спестеното в личната партида позволява отпускане на пенсия в размер, поне равен на 15% от минималната пенсия за стаж и възраст. Така при 300 лв. минимална пенсия догодина втората би била не по-малка от 45 лв. на месец.

Разновидности на пожизнената пенсия ще са такава с гарантиран период на плащане или комбиниран вариант с разсрочено до определена възраст.

Хората с втора пенсия

ще могат да

я получат и

по-рано –

година преди да навършат възрастта за пенсия, от НОИ, но това според КНСБ не било справедливо. Условието е парите в партидата да позволяват пожизнена пенсия поне равна на минималната, или за 2021 г. това са 300 лв.

Разсрочено плащане на втората пенсия ще има, когато парите в партидата не стигат за пожизнена, но надвишават три пъти размера на минималната. Тоест за догодина това са партиди, в които има натрупани поне 900 лв. В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. Или между 45 и 300 лв.

За най-бедните хора, в чиито партиди има натрупани по-малко от 3 минимални пенсии, е предвидено еднократно получаване.

4150 лв. е средният размер на личните партиди на най-възрастните в частните фондове според данните от юни. А

първите пенсии

от втория стълб

ще са между

20-35 лв. на

месец

Това означава, че масово ще са срочни или ще бъдат платени накуп.

Поне веднъж годишно втората пенсия трябва да се актуализира, ако е пожизнена или разсрочена, предвижда проектът. Гарантираният им размер обаче не може да намалява.

При смърт на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, ако избраният продукт е пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Ще се наследяват и средствата, в случай че пенсията се плаща разсрочено.

“Вторият стълб няма за задача да предоставя наследствени пенсии, това е ангажимент на Държавното обществено осигуряване. Няма защо да се изкривява предназначението на втория стълб, като се търси някакво разнообразие, което да удовлетвори наследниците. На тях трябва да се предоставят натрупаните средства в партидите на починалите осигурени лица, но съчетанието пожизнени пенсии от капиталови схеми и наследяване не е решение”, заявиха от КНСБ.

Фондовете ще гарантират, че пенсионерът ще получи най-малко това, което е внесъл.

Втората да не се взема преди държавната

Втората пенсия също да се обвърже със стажа и да се дава при еднакви условия с държавната, поискаха от Българската стопанска камара и КНСБ.

Сега пенсия от Националния осигурителен институт се получава при достигането на определена възраст и стаж. Частната от универсалните пенсионни фондове обаче се дава при навършване само на възрастта за пенсиониране, а стажът няма значение. Така част от хората ще вземат първо допълнителната пенсия от универсалните пенсионни фондове. Но пък така се осигурява доход на възрастни хора, които няма как да натрупат повече стаж.

35% от хората, които ще се пенсионират в следващите 5 години, ще получават само втора пенсия поне за 5 години заради тези условия, показват сметки на фондовете.

Затова от БСК предлагат до 2025 г. хората да избират дали да се пенсионират само с възраст, или с възраст и стаж.

Другата разлика при получаването на двете пенсии е при ранното пенсиониране. Полицаи и военни в пенсия получават намалена пенсия от държавата заради осигуровките към втория стълб, но започват да получават частната си, когато навършат възрастта за трета категория труд.

Основанието, на което настъпва правото за отпускане на пенсия, следва да е еднакво за държавното обществено осигуряване и за универсалните фондове – определените в чл. 68, ал. 1 от КСО пенсионна възраст и осигурителен стаж, искат от БСК.

Нонсенс е да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна – тя какво всъщност допълва, казаха от КНСБ. “Още по-задълбочено става разминаването между правата от двата стълба с въвеждането на възможност да се получава допълнителната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, при условие че натрупаните в партидата средства ще позволят отпускане на допълнителна пенсия, не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния стълб. Логиката е странна”, пишат още експертите от КНСБ.

Да се махне таксата върху осигуровките, а другите да се намалят

Управителите на пенсионни компании да се отчитат пред антикорупционната комисия

Таксите, които събират частните пенсионни дружества, да бъдат сериозно орязани, поискаха от КТ “Подкрепа”.

В момента универсалните фондове събират две такси – до 3,75% върху всяка осигурителна вноска и до 0,75% годишна инвестиционна такса.

Държавата предлага да се въведе и трета такса за плащане на частните пенсии, като тя ще се удържа на година и ще е до 0,5%. Това е записано в промените в Кодекса за социално осигуряване. Така би трябвало да се пълнят резервните фондове, които ще осигуряват парите за гарантирания размер на пожизнените и срочните пенсии.

Таксата за управление на фонда е разумно да бъде определена на 0,3%, а не на предлаганите 0,5 на сто, искат от “Подкрепа”. Те настояват да отпадне и първоначалната такса, срещу която лицето не получава никаква услуга, а и осигурителните вноски се събират и разпределят от НАП.

“Ако някой, който разполага с правомощия да сезира Конституционния съд, го направи по отношение на тази такса, тя вероятно ще бъде обявена за противоконституционна. Второ, основна промяна при определяне на инвестиционната такса, която от началото и досега се начислява върху всички средства по партидата на лицето, а не върху евентуалния положителен резултат, както е логично. Поради това частните пенсионни дружества получават това своеобразно заплащане от осигурените, дори когато резултатът от тяхната дейност е отрицателен”, пише в позицията на синдиката.

Управителите на частните пенсионни компании да подават годишни декларации за доходите и имуществото си в КПКОНПИ, настояват още от “Подкрепа”.

“Те управляват публични средства, събирани задължително по силата на закона, и получават доходите си от осигурителните вноски на гражданите. В този смисъл напомняме, че членовете на Надзорния съвет на НОИ са длъжни да подават такива декларации, без да имат практически никакви правомощия по отношение разходите на института и без да получават заплащане за труда си по закон”, обясниха от “Подкрепа”.

БСП обявиха: Даваме по 6500 лева за второ и трето дете. Вдигаме пенсиите сОт ден първи на пандемията мерките са хаотични и непоследователни. Не са ясни както за българските г…Dec 6 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!