Два тона телешко изядоха на родова среща в Родопите / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Около 2000 души се събраха днес на традициона родова среща в село Давидково, Смолянско. Депутати от ДПС също уважиха събитието. Главният готвач два дни е приготвял вкусната чорба. А за нея, според запознати, са отишли два тона телешка мръвка, къкрила в 16 казана.

Всяка година се прави родова среща на преселили се от мястото в различни района в страната, сподели организаторът на събитието Саид Бенчев. Курбанът е за здраве и берекет.

Официални гости бяха секретарят на парламентарната група на ДПС Адлен Шевкет и депутатите Сезгин Мехмед и Хайри Садъков.

На родопския връх Свобода е издигнато теке в чест на Енихан баба. Мястото е свещено за мюсюлманската общност.

Връх Свобода се намира северно от село Давидково, на 1943 м надморска височина. От върха се разкрива прекрасна гледка. Казват, че при хубаво време преди изгрев слънце може да се види и Бяло море.

Според легендата точно тук е погребан Момчил войвода – един от първите, който оказва организирана съпротива срещу османските завоеватели. Има издигната паметна плоча.

В същото време се твърди, че на върха се намира гробът на Енихан баба, известен като покорител на Родопите. Според легендата той е османски военачалник, завладял Родопа планина. Преди години Ахмед Доган построил седмоъгълно теке, в което стои празен саркофаг на Енихан баба, а цялата гробница е опакована с мрамор.

Това е най-високо разположеният храм в България – 1993 м.

Местните вярват, че на високия връх са церят всякакви болежки и масово го посещават веднъж годишно за пречистване на духа и с лечебна цел. Дават се курбани и се преспива в подножието. Правят го и мюсюлмани и християни.

За Енихан баба, чието име в превод от турски език означава „Новия господар баща“, всъщност не съществуват категорични сведения за съществуването му. Въпреки това и до днес в Родопите ще чуете легенди за смъртта на Енихан баба, тъй като именно там, на връх Свобода, се смята, че е гробът му.

Една от легендите разказва, че Енихан баба нахлул заедно със своите двама братя в Родопите и разрушил няколко села. Злодеянията им обаче не били подминати от Защитника на Родопите – Момчил войвода, и несломимите родопчани.

Според друга легенда Енихан баба е светец, ислямски проповедник и лечител.

В Родопите: Красива скална гробница с лековита сила привлича хората / СНИМКИВ Родопите красивите кътчета са стотици. Има обаче и такива, които привличат хора по други причини. …Jun 18 2022vijti.com


Източник: lupa

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!