Давността на всички глоби у нас вече е еднаква: Ново съдебно решение сложи край на противоречивата съдебна практика

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Глобата, наложена като административното наказание, не се събира, ако са изтекли две години от налагането й. Това става ясно от тълкувателно решение № 2 от 2017 г. по доклад на съдия Аглика Адамова от ВАС, пише „Де Факто“.
Решението е взето от Общо събрание на съдиите от I и II колегии на ВАС в съдебно заседание. С него се слага край на противоречивата съдебна практика, според която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е 2-годишна (чл.82, ал.1, б.“а“ от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), а други прилагат 5-годишна давност (по чл. 171 от Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
Убиецът на милионерката Виолета и досега нямаше да бъде разкрит, ако не беше допуснал тази глупава грешкаУбийствата са престъпленията с най-висока разкриваемост според полицейските статистики, но въпреки т…May 28 2019vijti.com

Глобата, като вид административно наказание, предполага срочност на изпълнението, за да се реализира своевременно административно-наказателната отговорност и да има превантивен ефект. Именно това предполага и по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание. Да се приеме, че в полза на фиска трябва да се прилагат удължени срокове за изпълнение на публичните задължения, би било предпоставка за възникване на административен произвол. Това са част от множеството аргументи на съдиите, изтъкнати в тълкувателното решение.
Тълкувателното дело бе образувано по искане на председателя на Върховния административен съд до Общото събрание на колегиите на ВАС с въпроса: „Кой давностен срок се прилага при изпълнение на административното наказание „глоба“ след прекъсване на давността в хипотезата на чл. 82, ал. 2 ЗАНН – този по чл. 171 ДОПК или този по чл. 82, ал. 1, б.“а“ ЗАНН ?“

Искането е обосновано с противоречива практика между административните съдилища по въпроса.
В становищата на Министъра на правосъдието, Висшия адвокатски съвет и Юридическия факултет на Великотърновския университет се сочи, че давностният срок за изпълнение на административното наказание глоба, който започва да тече след прекъсване на давността, е двегодишен. Мнения в тази насока са постъпили и от Административен съд Смолян, Административен съд Перник, Административен съд Добрич и Инспектората към ВСС.
И според зам.главния главния прокурор при ВАП, при изпълнение на административното наказание глоба след прекъсване на давността, се прилага двегодишен, който е “прекратителен, краен срок и с изтичането му се преклудира всяка възможност да бъде изпълнено административното наказание глоба“.
И така, ако са изтекли две години от налагането на вашата санкция, не дължите нищо.
Източник: Лупа
Бум на жалбите: Нови нагли измами при бързите кредитиНови и екзотични такси и неустойки надуват размера на бързите кредити. Контролните органи отчитат бу…Jul 11 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!