Глобяват за стари и непроверени водомери, ето я крайната дата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Периодичните проверки на индивидуалните водомери се извършват през 10 години, предаде Марица. Те са за сметка на потребителите.

Операторите са длъжни да осигуряват комплексна услуга, която включва демонтаж на индивидуалните водомери и периодична проверка от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени за това, плюс монтаж и пломбиране.

След промени в законодателството, от 2027 г. всички жилища трябва да са с модерни водомери с дистанционно отчитане.

Около 1-2 процента от пловдивчани пък са с едно ниво отгоре – с радиоотчитане.Това наистина е голямо удобство, но е задължителна предварителната консултация с ВиК – Пловдив, за да ​се знае дали уредите са съвместими със софтуера на дружеството.

Когато инкасаторът установи потребители с непроверени индивидуални водомери, срокът за извършване на проверка на водомерите е тримесечен. Ако не е изпълнено задължението, следващите месеци сметките за вода ще са доста солени.

Върху количеството изразходвана вода се начислява наказателна такса въз основа на брой обитатели – по 5 кубика за нетоплофицирано жилище и по 6 кубика за топлофицирано жилище. Те се  завишават всяко тримесечие с по 1 кубик за всеки обитател.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!