ГЕРБ дава право на главния прокурор да предлага закони

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Прокуратурата получава право на законодателна инициатива.
Това следва от проекта за нова конституция, внесен днес от ГЕРБ в парламента. Предлага се освен депутатите и правителството законодателна инициатива да имат двата съдебни съвета – на прокуратурата и на съдиите. Това видя „Сега“ в проекта за нов основен закон, сглобен от ГЕРБ за броени часове.

Илиян Василев: Крият къде е Борисов дори от активистите на ГЕРБ от страх. Имат нова тактика да го пазят от граждански арест с „жив щит“Кадър Фейсбук, Бойко Борисов „По несвързан повод разбрах, че Борисов е сериозно уплашен от протеста…Jul 31 2020vijti.com

Така всъщност се вкарва в конституцията практиката, която стана популярна по времето на главния прокурор Сотир Цацаров идеите на държавното обвинение да се обличат в закон.

Ако проектът бъде приет в този вид, мандатите на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища ще бъде намален от 7 на 5 години. Вече няма да има и Висш съдебен съвет, а съдебен съвет на прокуратурата и съдебен съвет на съдиите. Членовете им ще се избират от парламента и от гилдиите. Това ще капсулира още повече държавното обвинение, ако се съди от сегашната практика в Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет, където думата на главния обвинител е закон.

По-рано ГЕРБ съобщи, че председателят на парламентарната група Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция. Това стана само часове след като ръководството на групата получи задача от премиера Бойко Борисов да го направи до края на деня.

Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, заявиха още от пресцентъра на партията. ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание. Веднага след това обаче е записано, че поканите за официалните консултации щели да бъдат изпратени вначалото на следващата седмица.

Както вече бе оповестено от премиера Борисов, в проекта за КонституцияГЕРБ предлагат намаляване на народните представители на 120, намаляване на манданата на главния прокурор от 7 на 5 години, разделяне на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдии и Съдебен съвет на прокурори – като главният прокурор се назначава от този на прокурорите. Обвинител номер едно да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца.

Проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната по чл. 158 се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му. Великото Народно събрание продължава да изпълнява функциите на Народно събрание до избиране на нов парламент.

Любомир Йорданов: Днес напускам ГЕРБ. Идеята се изгуби някъде. Призовавам за проверка на „Росенец“, но не фиктивна като на АлепуПредседателят на синдикалната организация в Дирекция ”Национален строителен контрол” Любомир Йордано…Jul 10 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!