В събота е Въведение Богородично, ето какво се прави

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 21 ноември (събота) Българската православна църква, отбелязва празника Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма.С решение на Св.Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Въведение Богородично.

Една учителка остана завинаги на 59, коронавирусът я победиУчителка от Иновативно средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е починала от коронавирус. Веселка А…Nov 12 2020vijti.comЗатова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. Защото семейство е свято! В него всички трябва да бъдат щастливи – децата да бъдат обичани , да бъдат прегръщани, да се радват на любовта на своите родители, но и да бъдат добри, отговорни и толерантни.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата…

Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Народна приказка разказва как човек изул цървулите си, които били изработени през „Вълчите празници”, за да се спаси от вълк. Според народното поверие нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи”, са много по-лоши дори и от „Мръсните дни”, защото през тях най-лесно човек може да се разболее.

Обмислят задължителна ваксинация срещу коронавирус при пътуване в чужбинаТемата със създадената ваксина срещу новия коронавирус става все по-актуална. Ще бъде ли задължител…Nov 17 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!