Във Филиповци закипя: 13 нови случая от вчера насам, нов бум и в страната – актуално от Щаба

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

След като вчера се затегнаха мерките в ромските квартали на столицата, когато стана ясно, че там е същинско огнище на заразата и ограничителните мерки не се спазват, ето че от вчера Националният щаб регистрира още 13 нови случаи . Толкова души са отчели положителни проби след бърз тест за коронавирус в столичния ромски квартала “ Филиповци “ днес.

На вниманието на Щаба: Мъж в София гине от сърдечна недостатъчност и пневмония , изгонен от 3 болнициВъзрастен мъж в София с доказана сърдечна недостатъчност, възпаление на уринарния тракт и бронхопнев…Apr 13 2020vijti.com

Двама от тях са деца на 13 г. и на 2 г. На всички са взети проби за PCR, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция.
Два екипа от 10 служители на инспекцията и днес продължиха с дейностите по бързо тестуване и пробонабиране за PCR, след като вчера в двата столични квартала „Филиповци“ и „Факултета“ бяха обявени мерки за ограничаване на движението на хората в тях. Причината – в тях продължават да се завръщат хора от рискови държави, а освен това не се спазваха и стриктно противоепидемиологичните мерки.

При проведени 60 бързи теста вчера, бяха открити 7 заразени. До момента от двата квартала има 12 заразени в болница и 6 починали. Днес са направенин 100 бързи теста, като основна концентрация на заболелите е във „Факултета“. „Според оценка на риска на база данните от 15 април мероприятията бяха изцяло насочени към кв. „Факултета“ и извършени от страна на два екипа от 10 служители на инспекцията“, посочват от СРЗИ.

В хода на епидемиологичното проучване бе установено, че за едно от лицата, контактните са 32- ма души, които са част от всички 100, на които бяха направени бързи тестове в рамките на днешния ден, допълват от регионалната инспекция.

Междувременно излезе и информацията за положението в страната на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб:

„42 са новите случая. Така общият брой на заразените е 825“, това заяви шефът на ВМА.

Той поясни, че това прави – 5,4% увеличение на заразените от вчера.

„Повечето от случаите са в София. Нови области няма“, увери ген. Мутафичйски. В болница са настанени 21 от новите случаи. Няма нова област. Активните случаи са 646.

Повечето от случаите са в София – 19. Във Видин има 7, Смолят – 3, Стара Загора – 2, Кюстендил – 2, Варна – 1, Бургас – 1, Русе – 1, Плевен – 1, Благоеврад – 1, Сливен – 1, Хасково – 1, Ямбол, Пазарджик – 1“, каза още той.

„От заразените има 24 жени, 18 мъже и две деца на по 14 години от село Паничерево, които са настанени в УМБАЛ – Стара Загора. 29 са децата до 18 години, а 14 са до 10 години“, каза ген. Мутафчийски.

От думите му стана ясно, излекуваните са с 19 повече от вчера. Така общият брои на излекуваните става 141, което е общо 15,6%.

„Има трима починали за денонощието. Така общият брои на фаталните случаи става 40 . Мъж на 64 години е издъхнал в „Пирогов“, където е починала и 62-годишна жена. Фатален край е имала и 68-годишна болна жена от Сливен“, заяви ген. Мутафчийски. Всички те са имали редица съпътстващи заболявания.

Тъжна вест от Щаба: мъж и жена издъхнаха от COVID-19. Ето броя на новите заразени: Нови данни от Националния щаб за борба с коронавируса актуализираха сутрешната информация за хода …Apr 11 2020vijti.com

Източник:зажената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!