Въвеждат задължителен COVID сертификат за България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Решение за въвеждане на зелен сертификат ще бъде взето днес. Това ще стане на среща в министерството на здравеопазването с експерти и представители на РЗИ от цялата страна в 14 часа.

Това каза по бТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Събранието ще е около два часа и решението ще бъде обявено в края на деня.

„Ще искаме да се въведе зелен сертификат на всяко събиране на хора. Така няма да има опасност на такова място да попадне заразен с ковид, който да разпространи заразата. Разпратени са писма до министерството на туризма и имаме разговори с ресторантьори, хотелиери и представители на спортни федерации. Смятаме да въведем сертификата на много други ключови места – с цел гаранция на неразпространението. Почти със сигурност ще бъде въведен зелен сертификат.“, каза д-р Златанов.

Предлагат два варианта за новите мерки: Зелен сертификат или локдаунГлавният държавен здравен инспектор (ГДЗИ) е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в кой…Oct 15 2021vijti.com

При спортните федерации – има ли зелен сертификат на хората от публиката, ще има и спортни събития – футбол, баскетбол. Същото е и за ресторанти, хотели и таверни. Такъв ще има и за целия училищен персонал.

„Няма да има разграничаване между държавни служители и служители от частния сектор. Всички от хотелиерския и ресторантьорския бранш ще трябва да се съобразят“, подчерта заместник министърът.

Зеленият сертификат означа, че човек е ваксиниран, когато е преболедувал ковид или когато има отрицателен ПСР или антигенен тест. Резултатът трябва да е 48 часа преди събитието.

Колко ще струват 1 милион антигенни тестове, които ще плати държавата? Цената им е между 30 и 55 лева. Те ще се правят основно от лабораториите, които имат право да извършват тестове и да ги качват в националната система. Когато го качи тогава се получава зелен сертификат. Сега се стремим да намалим разпространението. Затова предприехме стъпката да закупим тези тестове и да ги разпространяваме безплатно. Гражданите ще плащат средно по 5 лева.

1700 са ваксинираните за последните 24 часа. Средно са 7-10 хиляди на денонощие са през седмицата.

Кунчев: Основната ни цел е чрез ковид сертификатите е хората да се върнат към свободния живот„Ако ние не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по з…Oct 10 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!