Всеки трети без пенсия, няма стаж

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Всеки трети българин няма да може да вземе пенсия веднага след навършване на необходимата възраст, защото няма да има нужните години трудов стаж.

Това каза за “Труд” членът на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Даниела Петкова. Тези хора ще могат да вземат държавна пенсия, само ако продължат да работят и сред навършване на пенсионна възраст, купят си трудов стаж или изчакат да станат на 67 г.

През октомври 2021 г. се очаква да започне изплащането на първите пенсии от универсалните пенсионни фондове (УПФ) на жени, родени през 1960 г. “За следващите пет години очакваме около 200 хил. човека да се пенсионират и да получават и пенсии от УПФ. Около 35% от тях, обаче, няма веднага да получат държавни пенсии, а няколко годни ще разчитат само на натрупаните в пенсионния им фонд средства. Това е така, защото те нямат необходимия стаж за получаване на пенсия от държавата”, заяви Даниела Петкова.

Данните на частните пенсионни компании показват, че има хиляди хора, които за дълги периоди от време не са били осигурявани за втора пенсия. Това означава, че през това време те не са работили и нямат трудов стаж. При навършване на пенсионна възраст ще се окаже, че те нямат право да получат държавна пенсия. Тези хора може изцяло да загубят парите си, ако ги прехвърлят от универсалния пенсионен фонд в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

През 2021 г. ще се пенсионират жени, които са навършили 61 г. и 8 месеца и имат 36 г. стаж, както и мъже на 64 г. и 4 месеца с поне 39 г. стаж. След това всяка година необходимият стаж ще се увеличава с 2 месеца до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Ако на човек не му достига необходимият стаж, ще трябва да продължи да работи, да си купи стаж или да навърши 67 г., за да получи държавна пенсия.

Затова от частните пенсионни фондове настояват да може да изплащат пенсии на хората, в периода от достигане на пенсионна възраст до реалното получаване на държавна пенсия. В момента Кодексът за социално осигуряване дава тази възможност. Хората трябва само да достигнат пенсионна възраст, за да имат достъп до средствата, които са натрупани по личните им партиди в универсалните фондове. От синдикатите обаче са предложили промяна, така че хората да могат да получат пенсия от УПФ, само след като вземат държавна пенсия – т. е. след като имат и необходимия стаж. Според Даниела Петкова това не е правило. “Искаме да ни позволят да плащаме на осигурените”, заяви тя. “По време на криза е важен всеки лев, даден в ръцете на хората, защото с него те пазаруват, увеличат потреблението, купуват стоки и услуги на бизнеса и подкрепят брутния вътрешен продукт на страната”, допълни Даниела Петкова.

СКАНДАЛ: НОИ отказа пенсия на дядо от Велико Търново, гъзареел се с над 75 лв. на месец72-годишени мъж на име Александър Александров от Велико Търново получи отказ от местната структура н…Nov 7 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!