Време ли е Лили Иванова да каже „сбогом“ на сцената? (СНИМКИ)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Време ли е Лили Иванова да каже „сбогом“ на сцената и да се оттегли с достойнство след близо 60-годишната си свръх успешна кариера? Този въпрос изникна у мнозина след концерта на естрадната прима в Античния театър в Пловдив във вторник вечерта.

Пръв възмущението си от начина на пеене на Лили Иванова изрази известният журналист Георги Тошев, който е бил сред зрителите. „Всичко има начало … и край! Да знаеш кога … и как“, написа той във фейсбук. Постът му възпламени вълна от коментари „за“ и „против“ Лили Иванова, като в края на деня Тошев редактира думите си и махна думата „край“.

От негови думи към коментари под поста му стана ясно и че озвучаването в Античния театър е било под всяка критика, което е странно имайки предвид, че в това отношение Лили Иванова е доказвала през годините, че е перфекционист.

„Озвучаването няма нищо общо с пеенето. Певец от нейната класа не може да допусне това, на което бяхме свидетели тази вечер!“, написа Георги Тошев, с което явно намекна, че 82-годишната прима е пяла фалшиво. И добави: „В Пловдив нещата не бяха на нивото на перфекционист като Лили Иванова….И годините не са извинение за артист, който е решил да бъде на сцената! Те са отговорност пред публиката, за да те помни във форма… Като зрител не прощавам на никой! Дори на Лили Иванова! Надявам се да е имала лош ден!“

„Георги Тошев, напълно споделям мнението Ви. Бях на концерта снощи и съм изумена от поведението на Лили Иванова. Това не беше сценично поведение, то беше едно постоянно мрънкане, махане към озвучителя, прескачане на фрази, общо взето все едно бяхме на репетиция. Професионалист с опит няма да позволи публиката, особено сърдечна публика като пловдивската, да разбере, че има проблем. Ще се справи някак със ситуацията – дали ще опита да пее при създалата се ситуация без да се издава, дали пък ще направи техническо прекъсване за 10-15 минути, за да се изглади проблемът, но все някак ще излезе от конфузната ситуация, за която в края на краищата тя и екипът й са виновни. Имало е генерална репетиция или поне проби, няма как да не. Все пак местата бяха продадени на 120%.

А краят на концерта беше просто абсурден, да не кажа крайно обиден за публиката. Без да има индикации, че приключва, след една от песните просто си излезе и привика оркестъра също да излиза. Видно беше, че не беше приключила по програма, защото музикантите и бек-вокалистките стояха като в небрано лозе на празната сцена. Хората не вярваха, че така, без бис, е приключило, и поне 15 минути викаха „Още!“, докато накрая започнаха да се разотиват. Тъжно, много тъжно е, когато нямаш уважение към публиката! Да си примадона е добре, но да си такава с качествата си, не с капризите“, коментира и Ася Згурова.

От снимки от концерта става ясно и че бившата медицинска сестра Лили Иванова е потъпкала безразсъдно противоепидемичните мерки. На фотографиите се вижда, че публиката е изпълнила трибуните до краен предел, заети са всички стълби и възможни места за сядане, а правостоящи са изпълнили всички пътеки.

Според заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров на спектакли на открито се работи с 50% от капацитета на съоръженията при отстояние поне 1,5 м между всеки зрител. Само че, това би свело до 1 650 души публиката на Лили, вместо натъпканите над 3000 души. Но ако се спазват мерките за по-малко публика тогава концертът не би бил рентабилен и естрадната прима би се лишила от печалба.

Концертът в Пловдив е част от турнето на певицата, което започна на 3 септември с първа спирка – Варна. Турнето на Лили Иванова продължава в – Бургас – 25 октомври, Велико Търново – 9 ноември, Шумен – 11 ноември, Русе – 13 ноември. На 14, 15 и 16 декември са финалните три спектакъла в зала 1 на НДК.

Светският журналист Антон Стефанов също подкрепи мнението на Георги Тошев. „Георги Тошев е прав! Точка! Феновете са заслепени от хората, които харесват и нямат реален поглед. Феновете идеализират, но идолите им далеч не са идеални! Жалко е, когато един човек става гротеска на самия себе си. Именно от това Жоро иска да спаси Нея!

И сега един прост пример. Представете си, че ядете сладкиш и му се възхищавате. Накрая на сладкиша обаче хапвате нещо горчиво и се разочаровате. Така че сладкишът е хубав докато е сладък. След това става отвратителен!

Така е и с хората. Добре е да те запомнят като Икона! А не като пародия на икона. Парите са важни! Но много по-важно е достойнството!“, коментира Антон Стефанов.

Лили Иванова обаче има и много фенове, които яростно я защитават от нападките. „Правите абсурдни сравнения и не знам къде искате да се оттегли Лили Иванова и ще Ви направи ли повече пространство Вие или някой друг да е по-успешен. Един артист не се оттегля, а твори с чувствата си, които се променят от младостта до края на живота му и точно в това е богатството на изкуството. Артист, който пълни всички зали в България на максимум капацитет, с такъв стойностен репертоар и с толкова грандиозен глас и изпълнение не мисля, че е за изхвърляне или оттегляне, защото Вие или Жоро Тошев сте решили да се изявявате като експерти по солфеж“, коментира фен на примата, спорейки пък с неин противник.

И получава контра аргумент: „Не знам защо толкова се палите, то е просто, ако един хирург вече е с треперещи ръце, той се оттегля, независимо колко добър е бил и как това е било смисълът в живота му. Не е приятно, но е реалността..за всички професии е валидно.“

„Признавам си, никога не съм разбирал култа към Лили Иванова. Да, има присъствие, да, може да пее, но с малки изключения песните й са ужасно провинциални. И най- важното – тя винаги е била ужасно стара за мен. Всяко поколение трябва да си има своите музикални кумири, а не да точи лиги по хора, които буквално точат лиги. И на всички, които ще побързат да оплюят Жоро или всеки който се осмели да посегне на кристалната им детска мечта ще кажа, че докато баба ви Лила е пяла „Панаири“ и „Детелини“ , Джон Ленън вече е написал „Imagine“, а ABBA – „Knowing me, Knowing you“. И ако сте под 45, това вашето си е чиста Геронтофилия“, изказа мнението си и музикантът Ясен Петров.

А ето и част от възторжените коментари на зрители, присъствали на концерта на Лили Иванова в Пловдив, които може да се прочетат на нейната официална страница във фейсбук. Феновете й сами издават, че са присъствали близо 5000 души, което е недопустимо нарушение на мерките.

„Неуморима и Истинска се раздаде. Пълен Амфитеатър с 5000 души, които чакахме този концерт отлаган заради ковид мерките във времето. „Щурче“ и „Детелини“ взривиха и Пловдив ехтеше от емоции песен и аплодисменти. Благодаря за преживяното и поклон. Лили Иванова отвя всички псевдопевци, няма равен на нея артист с такава публика и любов към един изпълнител няма и да има. Тя е епоха, величие завинаги“, благославя я неин почитател.

„Невероятно изживяване, от много години искам да съм на ваш концерт и тази вечер сбъднах тази моя мечта. Бяхте невероятна, благодаря ви от цялото ми сърце и душа за това което почувствах. А именно възхищение и поклон, дълбок поклон пред вас. Незаменима сте, прегръщам ви и ви благодаря“, споделя възторжена фенка на примата.

Лили Иванова потъна в скръб Естрадната прима Лили Иванова потъна в скръб. Любимата на няколко поколения певица тъжи за загубата…Aug 18 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!