ВОЙНА! „Йетел“ иска да се забрани продажбата на „Булсатком“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 23 февруари КЗК образува производство по подадено уведомление за концентрация между „Словения броудбанд“ и най-ключовите активи на „Булсатком“ – електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа).

Регистрираната в Люксембург „Словения броудбанд“ е собственик на „Юнайтед груп“ (Юнайтед груп), а тя от своя страна – на телекома „Виваком“ и медийната „Нова броудкастинг груп“. До уведомлението се стигна след възражения от телекомите „Йеттел“ и А1 и започнала проверка от КЗК.

През септември миналата година беше съобщено, че бизнесменът Спас Русев е новият собственик на „Булсатком“. Впоследствие обаче стана известно, че сделката за покупката на „Булсатком“ от Русев е финансирана от собственика на „Юнайтед груп“ Драган Шолак.

Първоначалното становище на „Юнайтед груп“ беше, че прехвърлянето на активи не подлежи на регулаторно одобрение. След възраженията на „Йеттел“ и А1 КЗК започна проверка, а „Юнайтед груп“ се съгласи, че за сделката е нужно одобрението на регулатора.

От „Йеттел“ се опасяват, че серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар („Юнайтед груп“) ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна можело да доведе и до отслабване на конкуренцията и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където „Виваком“ щял да засили водещата си позиция, изтъкват още от „Йеттел“ в искането си до КЗК.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!