Военният министър: Има риск за националната ни сигурност заради мобилизацията в Pycия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Риск за националната сигурност на България има, но пряка опасност няма. Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов на брифинг след редовното заседание на Министерския съвет във връзка с обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Всеки един конфликт е риск за националната сигурност, като се започне от потока от бежанци, с използването на икономически средства. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените“, каза той.

По време на редовното заседание на Министерски съвет днес са приети 3 документа, свързани с Министерство на отбраната: безвъзмездно  предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16.

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 хил. граждани, обясни Стоянов първият документ.

„Вторият е от изключителна важност за Министерство на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата , която ги покрива е 6,6 млрд.“, каза още Стоянов.

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на българската армия. Тя е необходима и важна“, категоричен бе Стоянов.

Третият приет документ за приемане на проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16, блок 70.

“Изключително  важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме, поради войната в Украйна“, поясин военният министър. Очакванията са , че самолетите ще пристигнат 2027 година.

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, съобщи ТАСС, позовавайки се на телеграм канала Mash.

„В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит“, каза Путин.

„Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо“, каза Путин в обръщение към нацията.

„Западът се опитва да потисне суверенни, независими центрове на развитие и да унищожи страната ни“, каза Путин.

Той каза, че целта е „освобождаването на Донбас“ и че „нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас“.

В телевизионното обръщение, както съобщава Ройтерс, той каза също, че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече „игото“ на Украйна.

Президентът на Русия каза още, че „Западът не иска мир между Украйна и Русия“.

Властите на ДНР и ЛНР съобщиха, че референдуми за присъединяване към Русия ще се проведат от 23 до 27 септември. На 20 септември администрациите на Херсонска и Запорожка област обявиха плановете си да проведат референдуми на същите дати.

Военният министър издаде извънредна заповед! Незабавно спирате сСлужебният военен министър Димитър Стоянов забрани с изрична своя заповед на военните да употребяват…Aug 19 2022vijti.com


Източник: plovdiv24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!