Владимир Береану: Румънците живеят по-добре от нас, не защото правят нещо повече, просто крадат по-малко

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В Румъния се запази първо държавността, избегнаха се тези неща, които се случиха в България, мутри, бандитско разпределяне на цялото държавно имущество. Там раздържавяването стана с фирми, които всички ги знаят. Те първо продадоха най-големите си фирми – румънското БТК бе продадено още 1990 година за 2,5 милиарда долара на международна фирма, Дачия се продаде на Рено, камионите Роман се продадоха на Волво. Предприятията търсеха инвеститори или фирма, която е свързана с това, което произвежда, и второ, която ще вложи пари и ще създаде това нещо. Това даде много силен импулс на икономиката.

ООН: България е застрашена от изчезване След още 60 години населението на България ще бъде наполовина спрямо 1990, няма да има кой да леку…Jun 24 2020vijti.com

Това каза журналистът Владимир Береану в коментар за „Студио Хъ” по Телевизия 7/8, относно това защо румънците живеят по-добре от нас и средната заплата там е два пъти и половина по-висока от България.

Ето какво допълни Береану:

„При нас тези предприятия  бяха раздадени и продадени за нищо, повечето нарязани на скраб, а другите бавно и сигурно фалираха. Цялата тази индустрия, която съществуваше, тя изчезна.

В Румъния 30 процента от индустрията все още е държавна, търси се купувач, те постоянно са в процес на приватизация и ще бъдат приватизирани, те вече се приватизират едно по едно, но така, че да се запази производството и това предприятие да продължи да съществува. В Румъния взеха мерки за насърчаване на инвестициите. Фирмите, които инвестираха, 5 години не плащат данъци, имат и други облекчения, български фирми отидоха да правят бизнес там, защото са по-добри условията и има реални предимства за инвестиции. При нас е обратното, инвестициите винаги са обвързани с нещо, което трябва да се даде на властта.

Най-големият търговец на зърно в света от САЩ, дойде в Румъния и България, да участва в бизнеса, да създаде порт на Дунава, за да могат с шлепове, по кораби и т.н. В Румъния създадоха три порта за една година, в България осем години не могат да създадат нито един, защото не могат да получат необходимите разрешения. Защото за всяко разрешение, трябва да се плащат подкупи, но американската фирма не може да го прави, не защото няма пари, а защото където и да прави това нещо, тя попада под ударите на САЩ. Не може да си позволи ФБР де ги гепи, че плащат подкупи в България и да осъди някой на 20-30 години затвор. По този модел върви всичко, не е нещо гениално, не че румънците правят нещо повече, просто крадат по-малко.”

Пенсионерите у нас са 3 пъти по-бедни от тези в ГерманияХората на възраст над 60 г. в България живеят три пъти по-бедно от тези в Германия, показват данни н…Dec 27 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!