Васко от Скопие ме спаси да не спя на германска гара! Говори пловдивският депутат от ПП Йордан Маждунков / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Йордан Маждунков е депутат от ПП, избран от Пловдив. Автор на прочутия пост как спирането на далаверата в „Капитан Андреево“ е секнала и потока на хероин през България. Но поводът да го потърсим е друг – „Македонияяяяя“, както би казал Слави Трифонов.

Г-н Маждунков, разказахте интересна случка с вас и македонец, бихте ли я споделили в „Марица“? 

– През 2011 година заминах за Аахен, Германия, да правя магистратура в областта на компютърните симулации. Градът не е голям, намира се близо до границите с Белгия и Нидерландия. Пристигнах със счупен крак, две огромни раници и никаква квартира. А последното е тежка задача. Като баща на бъдещ студент, търсещ квартира недалеч от Аахен, потвърждавам, че кошмарът продължава и сега.

Всеки български студент там го е изпитал. Та слизам в Аахен от влака, обикалям цял ден. Пари имах, но получих само откази – квартири, хотели, каквото се сетиш. И отчаян, се оттеглих на гарата. Избрах една пейка, събрах багажа с идея да нощувам там и на другия ден да продължа търсенето. Тогава се появи Васко, студент от Македония, още не беше Северна.

Как ви забеляза Васко?

Съпругата на Кирил Петков: Той напусна парламента пребитСнимка Фейсбук, Linda McKenzie Petkova Любимата жена на премиера каза как се чувства той след това,…Jun 18 2022vijti.com

– Бил дошъл да посреща приятел ​- друг македонски студент. Забелязал ме, вероятно и заради счупения крак, вероятно и заради това, че нямам вид на постоянен обитател на гарата. Заговори ме и веднага предложи да спя в неговата квартира – на пода. Каза: „Брате, няма да те оставя така“. Естествено, веднага приех. Изкарах две седмици, докато си намеря квартира. Винаги ще бъда благодарен на Васко.

Говорихте ли си с него за темата България-Македония?

– Да, разбира се, но не беше нито основна тема, нито имаше някакви сериозни спорове. Високообразованите македонци, сред които бяха Васко и другото момче, са наясно за общата ни история. Говорих им на български, те – на македонски. Разбирахме се, видяхме, че много повече неща ни свързват. Нашите теми бяха други ​- как да правим заедно бизнес, като завършим, бизнес, компютри, социални мрежи, даже футбол.

Младите македонци не се интересуват от спорове с България. Скачат повече възрастните в Македония. Ние, младите и образовани хора, нямаме проблем помежду си. Между нас няма разлика. Та, ако за някой Македония е спор за ​цар Самуил, за мен са Васко и останалите студенти, които срещнах в Аахен. С Васко и останалите, е, няма смисъл от тази война, вечни препирни. Те водят доникъде! Какво, стена ли да построим. За мен не е окей.

Поне за футбол не може вече да спорите, защото ни бият вече, уви?

– Като са по-добри, нека им го признаем (смее се).

Поддържате ли още връзка?

– Да, по Фейсбук вече, иначе в Аахен бяхме непрекъснато заедно. Той само се ожени в Скопие, сега отново живее в чужбина.

Депутат от Пловдив сте, какво съжалявате, че не успяхте да свършите до този момент за родния град?

– Уви, много неща. Постоянните разправии в парламента ни принуждаваха да сме тук, да пазим кворум. Имах няколко срещи с кмета на Пловдив, най-вече да помагаме на инфраструктурата. Заседанията не ми позволиха да присъствам на още доста събития в Пловдив, а и не само. Дано това или едно следващо правителство има повече време и свобода да помогне на Пловдив.

Като IT спец виждате ли развитието на Пловдив като значим регионален хъб?

– Пловдив е IT хъб и в момента. Страхотно се развива в това отношение. Още не е от мащабите на София, но догонва в добри темпове.

Кирил Петков разкри още подробности за раздора с Трифонов: Спор за проценти при обществените поръчки в МРРБКато неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат огромните средства, които „ние не р…Jun 18 2022vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!