Важно за третата възраст: Кога имаме право на наследствена пенсия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидност и персоналните пенсии, съобщава . Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите, обясняват експертите от Националния осигурителен институт.

Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат – за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако учат и ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.

НОИ с важна информация: 720 000 души с вдовишка добавка към пенсиятаМалко над 719 хиляди българи получават вдовишка добавка към пенсията си. Това показват данните на На…Mar 4 2021vijti.com

Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва: 1. при един наследник – 50 на сто; 2. при двама наследници – 75 на сто; 3. при трима и повече наследници – 100 на сто. Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на нея, и се разпределя поравно между тях.

Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 75 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определен за съответната календарна година. От 1 януари 2021 г. размерът е 225 лв.

Изплащането на пенсиите за април и еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях ще бъде в периода между 7 април (сряда) и 20 април (вторник). Това съобщиха от Националния осигурителен институт.
Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях.
Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2021 г.

Жалката истина за България: Пенсионерите с 200 лв. пенсия, майките с 40 лв. детски, а непълнолетните роми с деца по 1400 лв.!16-годишно сливенско момиче е вече майка на три деца. Първото го е родила, още когато е била на 12 г…Mar 26 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!