БЪРЗО И ЛЕСНО: Развеждаме се без съд с два подписа

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Разводите по взаимно съгласие да се извършват пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните. Аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия. Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменждиев, който днес се срещна с министъра на правосъдието Крум Зарков.

Той добави, че адвокатския съвет обмисля много сериозно да предложи за дебат изменения в законодателството в тази насока.

Другата идея е сделките пред нотариус над определен материален интерес да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните. „По този начин ще се гарантира максимално техния интерес и ще намалеят злоупотребите с права“, аргументира се Дерменджиев.

По време на работната среща той настоя бюджетът на Националното бюро за правна помощ, свързан с осъществяване на т.нар. служебни защити, да бъде увеличен с поне 20%.

След като изслуша аргументите на адвокатурата, министър Зарков сподели: „Дори в момента на нашата среща, в съседна зала в министерството, се провежда поредно заседание на междуведомствена работна група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие. Това все пак е част от бюджетна процедура, в която водещо е Министерството на финансите, но ние ще сме готови с нашите аргументи, подчерта Зарков.

Жена роди близнаци, бащата видя едното бебе и поиска развод веднагаNo ExcerptSep 13 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!