Българско село, в което няма кражби и безработица

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българско село, където не крадат и няма безработица. Инфраструктурата е най-големият приоритет за търновското село Шемшево, където живеят над 500 човека и в последно време се заселват трайно много млади семейства от старата столица. Те обаче не бързат да сменят адресните си регистрации, тъй като децата им посещават детски и учебни заведения в областния град, разказа местният управник Кирил Ангелски, който ръководи населеното място вече втори мандат.
В първите четири години на кметуването му в селото се случиха немалко придобивки – изградиха се стадион и детска площадка, възстановиха се чешмата в центъра на Шемшево и алеите в гробищния парк, поддържат се няколко парка и зелени площи, а през местните футболни терени седмично преминават около 300 – 400 деца от общината.

Така се ремонтира къща в българско село (СНИМКИ)Много къщи пустеят в българските села. Прекрасни места, които са били и могат да бъдат места на изо…Oct 20 2019vijti.com

По тазгодишната програма „Местни инициативи“ ще бъде възстановена улица с дължина 142 метра. Средствата за асфалтирането й няма да стигнат, но все пак тя ще бъде обозначена, ще се направят тротоари, ще се насипе трошляк и участъкът ще придобие почти завършен вид, понеже сега е пълен с локви, разказа още Ангелски. Селото е в равнинно място и най-големият проблем там е задържането на водата по улиците, което води до изронване на асфалта. Затова целта на кметския екип е в оставащите години до края на мандата да се възстановят и изградят общо 700 метра улична мрежа, в това число четвъртокласната общинска мрежа, която е от входа на Шемшево и минава през разклона за Керека, както и по-нагоре срещу стадион „Петър Шатров“ по посока Леденик. И понеже селото не може да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, разчита както на средства от инвестиционната програма на Община Велико Търново, така и на част от осигурените за подобни общини между 500 000 и 1 млн. лв. от регионалното министерство.

Инвестициите в селото напоследък не са много, а най-голямата придобивка за местните е отворилият наскоро кафе-аперитив, който беше хлопнал кепенците повече от половин година, обяснява кметът. Заслугата за това е на РПК-то, откъдето отпуснали средства за ремонт на заведението и намерили нов наемател. Друга частна инвестиция, която е пред завършване, е автосервиз.

Най-големият проблем обаче си остава липсата на автобус в първите часове на работните дни и по-конкретно в 6,30 ч., който да вози около 15 души от Леденик и Шемшево за Велико Търново, където работят много местни семейства.

„Често пъти децата им закъсняват за училище и детска градина и ми се налага да пиша извинителни бележки, а родителите хващат такси, за да не закъснеят за работа, обаче така сериозна част от надницата им отива за транспорт“, казва Кирил Ангелски.

В Шемшево живеят едно руско семейство, британец и шотландец. Впрочем селото има готов проект за нова детска градина на стойност 330 000 лв. с капацитет за 36 деца и с опция малчуганите при необходимост да остават и през почивните дни, но засега по него няма движение… Иначе тук безработни няма, кражби също, защото Шемшево е опасано с камери за видеонаблюдение, макар че през последните дни е имало инцидент, който обаче е разкрит от полицейските служители…

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Източник: Борба

Тъжно: Само няколко десетки стари хора обитават болярското отпреди 150 години българско село Боженци (ВИДЕО)Ако тръгнете от Габрово към Балкана, вие ще достигнете до Боженци – селище с повече от 600-годишна и…Jan 16 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!