България под вода, реки преливат, селища са наводнени, удавени са животни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Обилни валежи от дъжд очакваме и днес над Югозападна, Южна и Източна България. Не са изключени количествата валежи за кратък период от време да надминат 25 л /кв.м. Повишава се рискът от локални наводнения над тези райони, съобшиха от Meteobalkans на фейсбук страницата си.

Санитарка си сложи ваксина срещу коронавирус и почина внезапно Португалски здравен работник е починал два дни, след като е бил имунизиран с ваксината на „Пфайзер…Jan 5 2021vijti.com

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди. Това затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания. Макар, че дъждът не е пороен, шахтите не могат да поемат водата и на места са се образували огромни локви.

Във Варна почти не е спирало да вали трети ден, но днес дъждът беше изключително интензивен, което създаде хаос с трафика в първия работен ден.

Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.

В морската ни столица се отводняват се избени помещения и мазета, работи се по отводняването на отделни шахти. От общината уточниха, че е правено есенно почистване на шахтите, но заради интензивния дъжд и наносите в момента отново има проблеми. Екипите продължават да работят, съобщи БНТ.

От снощи до днес са паднали 31 литра на квадратен метър, което е дозата за половин месец. Синоптиците предупреждават, че до края на седмицата ще има интензивни валежи с много кратки прекъсвания, така че хората трябва да бъдат много внимателни.

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си. Река Струма е качила 1.5 м, придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново.

На входа на Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни.

„Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза пред БГНЕС фермера Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере.

Река Струма при с. Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома.

Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец. Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост.

Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица. Въпреки покачването нивото на Струма, остават два метра до това от голямото наводнение от 5 декември 2010 г.

Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза.

Баражът над Благоевград на р. Бистрица буквално кипи от придошлите води. На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма.

В Добрич са паднали 24 литра валежи на квадратен метър през последното денонощие, съобщиха от областния съвет по сигурност. Според дежурния при продължаващия дъжд няма подадени сигнали за сериозни инциденти в региона.

Пожарникарите са отводнявали къща в района на улица „Осъм“ в Добрич, където при голямото наводнение в града през 2014 година загина мъж, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите на директора на пожарната Дарин Димитров този път не е имало никаква сериозна опасност за обитателите на наводнения частен имот.

В пожарната е приет и сигнал от жилищен блок в ж.к. „Дружба“ затова, че канализацията е започнала да връща мръсни води, но, за да се предприемат действия, първо трябва да спре дъждът, казаха от дирекцията.

Община Трън пък обяви бедствено положение, след като от обилните валежи нивото на река Ерма се покачи и тя излезе от коритото си. Това съобщи кметът на пограничния край Цветислава Цветкова. Заради обилните валежи нивото на Ерма се е покачило с 3 метра.

„Има частично излизане на реката на две места. При квартал „Мурговица“, където е залят и моста. Спряно е движението на автомобили. Частично е наводнено и училището, мазетата са пълни с вода, но няма опасност за децата и учебния процес продължава. В момента пожарната изпомпва водата“, обясни Цветкова.

От придошлите води са залети пет двора и е наводнена една къща в Трън. Паднала е и стана на речното корито, правена по проект през 2012, но благодарение на това щетите са минимални.

„Тепърва ще се прави оценка на пораженията, но след като се оттече водата. Язовирът в Ярловци е с 60% пълен по данни на Напоителни системи и няма опасност да прелее“, каза още Цветкова.

Бедственото положение може да продължи до 7 дни.

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с днешния оранжев код за обилни валежи в региона.

По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.

Тя цитира данни от метеорологичната обсерватория в Хасково за падналите валежи в периода 9-11 януари. Най-малко дъжд е паднал в района на община Димитровград – около 16-20 литра на квадратен метър. В общините Хасково, Минерални бани, Любимец и Стамболово валежите са около 20-30 литра на квадратен метър. В най-южните части на областта са паднали около 30-40 литра на квадратен метър, като сумарно за този период най-много дъжд се е излял в община Маджарово – около 40 литра на квадратен метър.

В Костинброд и Сливница има залети пътища, отнесени мостове, наводнени дворове и къщи.

Заради обилните валежи преля и реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич. Язовирът край село Петърч прелива.

Реката в село Калотина е преляла и е откъснала един от кварталите в населеното място. Залети се дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи.

Водоемът застрашително е покачил нивото си. Пожарникари и полицаи са спасили възрастна и трудноподвижна жена от буйните води.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на град Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал „Средорек“.

Проблемът с канализацията датира от 15 години, посочи Петров.
Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, съобщи кметът на с. Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.

Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението “ в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията. Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета.Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточнява ОД на МВР.

Остава усложнена обстановката в София-област. Проблеми има и в района на Годеч. Полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.

Временно движението в участъка между 12 км и 13 км по път III-813 Годеч – Драгоман е ограничено поради заливане на пътя, съобщиха пък от пресцентъра на АПИ.

Ваксинираните могат да са разпространители на коронавирусаСпециалисти в САЩ са установили, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса.…Dec 30 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!