България е на едно от първите места по добив на злато в света, а излиза, че го подаряваме на чужденците

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Знаете ли, че България е на 4-то място по добив на злато в света?! Близо 8 тона от този благороден метал са добити през 2016 година от двете основни находища в България – „Челопеч” (Дънди прешъс метaлс) и „Чала” (Горубсо-Кърджали).
Забележимо по-малки са добивите от находищата „Елаците” (Елаците-Мед) и „Асарел” (Асарел-Медет). Очаква се в скоро време да започне добив и от Ада тепе (Дънди прешъс метaлс), Асарел-Медет – в Брезник и „Седефче” (Горубсо-Кърджали).
Несъмнено, през последните години се наблюдава повишен инвеститорски интерес предимно от чужди компании (такива са двете дъщерни компании на канадската „Юромакс Рисорсиз“ – „Трейс Рисорсиз“) за търсене на нови златоносни находища.
Алена направи интересно предсказание за Слави Трифонов и влизането му в политикатаАстроложката Светлана Тилкова-Алена направи някои предсказания за новата година „Шоумен може да бъде…Jan 28 2019vijti.com

Причината за този интерес е повече от ясна: една проста сметка показва, че при средна изкупна цена на златото на Лондонската борса от $1240 за унция (или $43 740 за килограм), въпросните 8 тона злато, добити само от двете находища, се изкупуват за около 350 милиона!
Това са пари, които безвъзвратно са отишли в ръцете на алчните западни концесионери – на практика, те просто са „подарени от проспериращия български народ“! В същност, сумата е значително по-голяма и тенденцията е тя бързо да нараства в близките години! Основание за това са геоложките проучвания на две нови находища – край Трън и Ракитово, където, по предварителни данни, златните запаси са над 100 тона!

Преизчислено в долари, това прави колосалната сума от 4 милиарда и 375 милиона или 8.75 милиарда лева! Това доста надвишава държавния бюджет! Броят на действащите понастоящем в страната концесионни компании е внушителен – 496 и от тях, през 2016 година, държавата е събрала само 71 млн. лв. от концесионни такси и ДДС. В чии джобове е отишъл „лъвския пай“ от печалбата е повече от ясно! Подобно е положението и при добива у нас на редица изключително ценни метали и елементи – никел, мед, волфрам, платина, германий и много други редки елементи! Запасите и добива от тях са значителни, а печалбата – никаква! Прекрасна държавна политика, нали?! Промените в това отношение са повече от наложителни!
След обидата от Гарелов, Светослав Иванов реши да направи нещо срещу клеветите и измишльотините в мрежатаСветослав Иванов още не може да преглътне обидата от Иван Гарелов, който го причисли към циганите! „…Jan 25 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!