Българин остана в безизходица на летище в Лондон – наши сънародници му помогнаха

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сънародникът ни Господин Константинов днес е останал на лондонското летище, след като полетът му до България е бил отменен.Той е имал в себе си само 40 паунда. Пари, с които няма как да преживее идващите дни. За часове обаче получил подкрепа от други българи, които намерили начин да му подадат ръка.

Българин от Шанхай: Ситуацията е овладяна, Китай се съживяваСитуацията с коронавируса в Китай е овладяна, а страната се съживява. Това каза от Китай директорът …Mar 11 2020vijti.com

 

Така една тъжна история се превръща в разказ за подкрепата и съпричастността. За добрия пример разказа Слави Михайлов пред Искра.бг:

Костадин е работил в един от ресторантите на Лондон. Обектът затворил заради кризата с коронавируса. По тази причина взел решение да се прибере в родината. Днешният му полет обаче е бил отменен и е останал на летище „Станстед“ – без да може да си позволи квартира и без представа как да постъпи в подобна ситуация.

Михайлов казал на потърпевшия да остане на мястото, докато измислят изход от ситуацията. Парите за отменения полет на този етап нямало как да бъдат възстановени.

Слави написал пост в социалната мрежа Фейсбук и установил контакт с народния представител д-р Даниела Дариткова, която дала обещание да се заеме със случая.

Летището. Снимка: Личен архив
Летището. Снимка: Личен архив

Много хора взели отношение по темата в социалната мрежа. Едни обвинили нуждаещия се мъж, че може да работи, че има начини да се справи. Други решили да протегнат ръка и да окажат съдействие.

Сред вторите е Димитър Иванов, който поел инициатива да прибере Господин в дома си. При разговора си с екипа на Искра.бг вече бе тръгнал към летището.

Димитър ще осигури и билет на непознатия все още за него човек и така вторият ще пристигне на родна земя в петък. Освен всичко това ще му даде средства, с които да плати квартирата си в България, за да не остане на улицата, когато се прибере. Димитър сподели:

Няма как да остана безразличен, когато някой е в беда. Прочетох всякакви коментари, много хора навярно ще осъдят постъпката ми. Моят принцип обаче е друг – ако можеш да помогнеш – помогни, ако не – то недей да пречиш. Други общности са по-задружни от нас българите, но за мен е важно човек да бъде добър. Точно по тази причина самият аз се махнах от Лондон и отидох в друг град. Не можех да си представя да живея на онова място със семейството си. Където се намирам сега, нещата стоят по друг начин. Защо да оставим момчето на улицата, какво щеше да стане, ако беше останал в квартирата си – ще изяде леглата ли?

Отзовали са се и други наши сънародници. Отделили са от собствения си бюджет, за да може момчето да бъде една идея по-спокойно, докато чака Димитър. Парите били преведени по сметката му.

Летището. Снимка: Личен архив
Летището. Снимка: Личен архив

Д-р Даниела Дариткова от своя страна е осъществила контакт със заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. По този начин случилото се достига и до трудово аташе в посолството в Лондон Васил Асенов, който е поел ангажимент още днес да се свърже с Господин и да окаже необходимото съдействие. Михайлов изказва благодарността си и към тях:

Признателен съм за бързата реакция на д-р Дариткова! Не за първи път се отзовава на мой призив и винаги подхожда с разбиране. Оценявам го.

Господин Константинов не е очаквал подобна реакция. Няма близки и роднини, а детството му е преминало по домовете за деца, които са лишени от родителски грижи.

През месец май ще се дипломира във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Но преди това още в петък ще бъде на родна земя – може би изпълнен с по-голяма вяра в хората и нови приятели.

От Искра.бг ще Ви разкажем и края на историята в следващите дни. За времето между отложения полет и завръщането, за хората, които са подали ръка. За сънародниците ни, които не са останали безразлични.

Синдромът „Ти ли ще ми кажеш” ще убие българина, не коронавирусътма една страшна болест, която я няма в учебниците по медицина – синдрома „Ти ли ще ми кажеш“. Засяга…Mar 15 2020vijti.com

 

Източник: iskra

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!