БРУТАЛНО: Всяка пета буца сирене е фалшива

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Продукт, етикетиран като сирене, втрещява с показателите си проверяващи. Случаят е от това лято в Бургас, където в хранителен магазин е взет продукт за 6,80 лв./кг. Подложен за изследване в независима акредитирана лаборатория показва 75,5% вода и 4,5% съдържание на сол в 100 гр продукт. “Тоест в този продукт имаме 80 на сто вода със сол и само 20% всичко останало”, заявиха неправителствени организации на кръгла маса, посветена на анализ на резултатите от съвместните проверки с контролните органи на качеството на българските млечни продукти.

Впечатляващо е, че останалото съдържание далеч не е от млечен продукт. “Ако преди време не е можело от такова съотношение да се направи продукт, приличащ на сирене, то днес и това е възможно. Добавят се гуми “агар-агар”, желатин и нишесте. Всички тези неща са недопустими за млечен продукт”, заявиха от “Националната асоциация на млекопреработвателите”.

Името на производителя не се съобщава. По сигнал на неправителствените организации той е затварян два пъти, но все още работи. Били обвинявани в защита на други икономически интереси. “А търговски вериги продължават да продават този продукт, въпреки, че беше спрян, а просто му смениха опаковката. Дори една от най-рекламираните вериги хипермаркети бави с месеци отговор за предлагането на определени продукти, въпреки компрометираното качество”, заявяват от там.

В акредитирана лаборатория откриха 0% мляко в продукта, наречен “Традиционно сирене”, пише „Труд“.

“Това представлява в най-лека форма заблуда на потребителя. С това се нарушават цяла група разпоредби”, уточняват те и предлагат санкционирането да бъде стъпаловидно, в поне 4 стъпки. Да се тръгва от първоначална не малка глоба, при второстепенно нарушение да има значителна санкция, в последствие предприятието да се затваря временно и накрая, ако продължава злоупотребата, да се стига до окончателно затваряне с отнемане на лиценза.

От там смятат реалната себестойност на бялото краве саламурено сирене: “Лятото цената на млякото бе около 95 стотинки за литър. За килограм сирене отиват около 7 литра. Така че, имаме около 5,50 – 6 лв. само за мляко. Нормалните заводски разходи на едно предприятие средно са около 2 лв. на килограм за енергия, охлаждане, труд и опаковки, саламура, закваски и т. н. Така отидохме на около 8 лева материална себестойност. С добавена някаква минимална рентабилност в рамките на 10%, отиваме на 9 лв. С ДДС стават около 11 лв. себестойност за килограм производствена цена. Търговците най-често слагат 80-100% надценка и отиваме на поне 18-20 лв.”, сметнаха преработвателите. Те са категорични, че в най-добрия случай истинско сирене можем да намерим за около 16 лв. “По-ниската цена сама говори, че това не е истински продукт”, коментираха и от Сдружение “За достъпна и качествена храна”.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!