Бонус „бедност“ за пенсионерите – 60 лв. през януари. После властта ще го мисли

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Всички пенсионери да получат бонус от 60 лв. през януари. После правителството ще направи разчети и ще реши с новия бюджет – дали той да продължи, или ще се въведе нова помощ за най-бедните пенсионери, която да допълва доходите им до линията на бедност от 413 лв. Този вариант в момента обсъжда правителството, като само за бонус „бедност“ ще са нужни около 125 млн. лева.

Леден душ за пенсионерите: Няма да вземат 120 лева добавкаЛеден душ за пенсионерите. Пенсионерите ще получат добавка от 60 лв. от януари 2022 г., а не 120 лв.…Dec 2 2021vijti.com

Всички пенсионери ще получават и равни ковид добавки и след Нова година, обяви социалният министър Георги Гьоков, но не каза каква ще е точната сума. Обеща, че няма да има пенсионер, който догодина да получава по-малко.

Новата социална помощ бе предложена от второто служебно правителство на Стефан Янев с актуализацията на бюджета за тази година. Тя не мина в парламента, защото депутатите решиха през последното тримесечие да се раздават по 120 лв. на всеки пенсионер.

Във формата експертни групи на коалицията пък бе договорено именно „доплащане през социалната система за пенсии под линията на бедност“ и това бе подкрепено от всички партньори. А в законодателната програма на новото правителство е разписано, че текстовете трябва да са готови през януари.

Идеята е помощта да се получава от хората над 65 г., чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях не могат да минат линията на бедност, която през 2022 г. ще е 413 лв.

Така, ако човек получава пенсия от 370 лв., то през социалното подпомагане ще му се отпускат още 43 лв.

Според старите разчети право на нея щяха да имат 383 хил. души. Сега обаче са нужни допълнителни изчисления, за да се види колко от тях ще имат право на нея. По този начин ще се сложи край на политическото вдигане на минималната пенсия и социалните плащания ще бъдат развързани от пенсионната система.

Ако схемата се въведе, при определянето й няма да се считат за доход други видове помощи по Закона за социално подпомагане и този за семейни помощи за деца. Такива са и тези за отопление.

Според предложението помощта трябва да се изплаща от Агенцията за социално подпомагане, но след подадено заявление. Служителите пък ще правят и проверка със системата на Националния осигурителен институт.

Заявлението може да се подава от пенсионера, негова съпруга или упълномощено лице в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес. Ако има други доходи, но и с тях не може да се мине линията на бедност, ще трябва да се приложат и такива документи.

Финансовата подкрепа се изплаща в месеца, следващ този на подаване на заявлението. Ако след отпускането на добавките за бедност се появят нови доходи, то хората трябва в 7-дневен срок да уведомят „Социално подпомагане“.

Ако има недобросъвестни, получили месечната подкрепа, се издава заповед за възстановяване на сумата със законната лихва.

Коалиционните партньори се договориха още в следващите 6 месеца да се направи анализ за „справедлива актуализация“ на пенсиите и създаване на нов механизъм, като в плановете на правителството влиза и анализ на категориите труд за пенсиониране. Освен това ще се обмислят и възможности за повишаване на коефициента на заместване на дохода. Ще се мисли и за увеличаване на тежестта на всяка година трудов стаж след пенсионна възраст, пише „24 часа“.

Проект: 120-те лева добавките за пенсионерите остават поне 6 месеца. Минимална работна заплатаПредлагаме увеличение на минималната работна заплата на 710 лв., малко повече от договореното от пар…Dec 1 2021vijti.com


Източник: glasnews

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!