Божие знамение? Мълния подпали връх Калин край „Рилския манастир“ навръх литургията на патриарх Даниил

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Горски пожар е избухнал малко преди обед в района на връх Калин в Рила. Огънят е възникнал в близост до едноименния язовир „Калин“, на около 2400 м надморска височина в природен парк „Рилски манастир“. Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа „Чала“ под язовира, предаде БНР.

От противопожарната служба в град Рила казаха, че има изпратени екипи, но теренът е труднодостъпен. Най-вероятно мълния е причинила подпалването на дърво или сухи треви, какъвто случай имаше и в петък сутринта.

Тогава обаче в този момент минавала аварийна група на фирма „Гранатоид“, която поддържа съоръженията по язовира и до пожар не се стигна. Огънят засега е на километри разстояние от самия Рилски манастир, който днес чества празника на своя патрон „Св. Йоан Рилски“.

Днес, 18 август, православната общност тържествено отбелязва Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец, един от най-почитаните български светци и покровител на българския народ. Събитието се провежда в Рилската света обител, основана от самия светец, и традиционно привлича стотици вярващи от различни краища на страната.

Всенощно бдение в чест на светеца

Празничните събития започнаха още снощи с всенощно бдение, което продължи до ранните часове на днешния ден. Това традиционно събитие символизира духовната бдителност и преклонението пред светия живот на Йоан Рилски. Всенощното бдение беше предстоявано от Българския патриарх Даниил, който пристигна в манастира в навечерието на празника, за да вземе участие в литургията и да се помоли за благословията на светеца, предава Дунав мост.

Мощите на свети Йоан Рилски се пазят в манастирския храм, където са прибрани след откриването на тялото му като нетленно чудо. Днес стотици православни християни ще се поклонят пред светията, който е символ на духовното извисяване и националната идентичност на България. Много вярващи се събират, за да потърсят помощ, утеха и духовно укрепване в тези времена на изпитания.

Историческа значимост на свети Йоан Рилски

Преподобният Йоан Рилски, основател на Рилската света обител, е една от най-вдъхновяващите личности в българската история. Неговата памет се почита на няколко дати в православния календар. Освен на днешния ден – Успение на светеца, църквата го чества и на 19 октомври, когато неговите мощи са били пренесени в Средец (днешна София), както и на 1 юли, когато те след векове се завръщат обратно в Рилската света обител. На 1 юли тази година се отбелязаха 555 години от възвръщането на мощите му от Търновград в манастира в Рила планина.

Наследството на светеца

Свети Йоан Рилски е не само духовен водач, но и символ на непоколебимата вяра и устрем към праведност. Неговото наследство и живот в усамотение в планината Рила продължават да вдъхновяват поколения българи и християни по света. Всяка година стотици вярващи се отправят към Рилския манастир, за да отдадат своята почит и да се помолят пред мощите на светеца, надявайки се на чудодейна помощ в трудни моменти.

Патриархът и духовенството водят празничната литургия

Празничната литургия днес ще бъде оглавена от Българския патриарх Даниил, който лично присъства на събитието, за да води богослуженията.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!