Банковите такси поскъпват: Превеждането на пари също ще ни струва повече

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Банките в България подготвят поскъпване на таксите и комисионните за редица услуги в следващите два месеца. Това става ясно от публикуваните на корпоративните им сайтове уведомления. Проверка сред петте най-големи кредитни институции у нас показва, че три от тях ще променят таксите си през септември и октомври. Една от тях не е обявила увеличение, а последната вече го е направила.
Месечна такса по разплащателна сметка скача от 2,50 лв. на 3 лв. За обслужване на спестовна сметка таксата нараства от 2 лв. на 2,50 лв. За внасяне на пари в брой – до 3000 лв. няма да се прилага такса, но за по – големи суми ще се удържа процент. При теглене – таксите ще варират от 0,35% до 0,60%. На гише – таксите за вътрешнобанков превод се повишават от 1,50 лв. на 2 лв., а за междубанков – на 4 лв.
Наглостта на банките е безгранична: Налагат такси и при проблеми в семейните отношенияТакса при проблеми, които могат да се появят в семейните отношения, са сложили някои банки у нас, пи…Aug 30 2019vijti.com

Превеждането на пари също ще ни струва повече. Ако искаме да изпратим сума към сметка в друга банка, вече ще ни струва минимум 2,50 лв, пише „Банкеръ“. Можем да платим по-малко само при електронно банкиране.
В УниКредит промени настъпват от 16 октомври. Поддръжката на разплащателна сметка ще скочи от 2.50 лв. на 3 лв., а на спестовна – от 2 лв. на 2.50 лв. Вътрешнобанковият превод поскъпва от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият в левове – от 3.50 лв. на 4 лв. Таксата за включване или отказване на комунални/периодични плащания се вдига от 2.50 лв. на 3 лв. Самите комунални плащания пък поскъпват от 1.20 лв. на 2 лв. Тегленето на суми от сметка също поскъпва. Ако сумата е до 1000 лв., таксата се вдига от 3 лв. на 4 лв. Поддръжката на разплащателна сметка с дебитна карта се вдига от 2 лв. на 2.50 лв.

При Банка ДСК таксите ще нарастнат от 18 септември. Вътрешнобанковият превод скача на 2 лв. от досегашните 1.50 лв., а междубанковият става 4 лв., което е с 1 лв. по-скъпо от досегашната такса. Също от 18 септември Банка ДСК увеличава месечната такса за основна дебитна карта Mastercard Space и Visa Space. Институцията вече ще удържа по 4.15 лв. на месец, вместо досегашните 3.75 лв.
От 1 октомври и ОББ прави промени в тарифата за граждани. За теглене на каса до 2000 лв. вече ще се удържат 0.35% от сумата, но не по-малко от 3.50 лв. Изходящият превод в системата на ОББ скача от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият – от 3 лв. на 4 лв. (чрез онлайн или мобилно банкиране е 0.90 лв.). Директният дебит, тоест преводите за плащане на битовите сметки на клиентите, се увеличава на 2 лв. в системата на ОББ и на 4 лв. при превод в друга банка.

Както стана дума Първа инвестиционна банка засега не е анонсирала промяна на масовите такси. Поддържане на разплащателна сметка в банката струва 2.50 лв. на месец, а ако към нея има и дебитна карта – 2 лв. Тегленето на суми до 2000 лв. струва 2 лв. Вътрешнобанковият превод в ПИБ е на цена от 1 лв., а междубанковият – 2.50 лв.
Пощенска банка, която е в процес на поглъщане на „Пиреос банк България“, има нова тарифа от 19 август. Според нея обслужването на разплащателна сметка излиза 2.50 лв. на месец. Теглене на сума до 2000 лв. струва 0.35%, но не по-малко от 3.50 лв. Вътрешнобанковият превод все още е на цена от 1.50 лв., а междубанковият – 3.50 лв. Директният дебит в банката струва 3.50 лв.

Банките увеличават таксите на фона на добри печалби в сектора – почти 1 млрд. лв. към края на юли по данни на БНБ. Анализаторите са на мнение, че с тези повишения банките се презастраховат заради регулациите, навлезли в практиката през последните години. Освен това реално поскъпват таксите за услуги, които изискват участието на служител на банката. От друга страна, очевидно банковите институции се опитват да насърчават използването на мобилно и онлайн банкиране – платформи, в които инвестират много средства.
Друга причина за промените в сектора може да е предстоящото въвеждане на промените в Закона за платежните услуги, които ще отразят новите европейски изисквания.

От 15 декември се въвежда изискването доставчиците на платежни услуги в държавите членки извън еврозоната да прилагат равни такси за презграничните плащания в евро и за националните плащания на същата стойност във валутата на съответната страна. Досега такова изискване съществуваше в регламента само по отношение на равни такси при националните и презграничните плащания в евро. В новия регламент са предвидени и изисквания за по-голяма прозрачност и съпоставимост по отношение на таксите за превалутиране при картовите плащания и при електронните кредитни преводи, в случаите, в които ползвателят на платежни услуги е изправен пред избор между алтернативни възможности за превалутиране.
Засега прогнозите са, че банковият сектор ще успее да реализира добри финансови резултати и да акумулира капиталов буфер и през тази година. Освен таксите – не се очакват значими движения по лихвите – нито за кредитите, нито за депозитите.
Източник: Петел
До 10 млн. лв. глоба: Обявиха официално при какви сделки банките са длъжни да уведомяват ДАНСГлоби до 10 млн. лева ще се налагат на фирми, банки и кредитни институции, ако не докладват пред ДАН…Jul 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!