Асен Василев изригна: Некадърните работодатели дават ниски заплати

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

снимка Булфото

За ниската производителност на труда и ниските заплати са отговорни работодателите.

Това е казал в общи линии финансовият министър Асен Василев на закрито за медиите заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Асен Василев издаде колко българи взимат над 10 хиляди лева на месецМалко над 18 000 българи са декларирали през 2020 година доход над 120 000 лева за година. Това став…Jan 18 2022vijti.com

Точните му думи не са ясни, но смисълът на изказването му е бил, че ниската производителност на труда в България, с която се оправдават ниските заплати на работещите бедни, в много голяма степен се дължи на липсата на добра организация на труда, която е отговорност на работодателите, а не на работниците, предаде Mediapool.bg.

Двама представители на синдикатите – Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ и Любослав Костов от КНСБ, са чули министъра да казва, че „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро.“.

Министърът бил дал пример, че не е нормално работници с приблизително еднакви умения да не могат да произведат продукт за 710 лв. работна заплата в България, а в Гърция да имат производителност, която им носи заплата от 1000 евро.

Асен Василев: За да станем богата държава, трябва заплатите да станат високи„В този бюджет са представени политики, които могат да бъдат реализирани, но той ще претърпи промени…Jan 21 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!