Архангелова задушница предстои-Ето какво не бива да носите на гробищата и какво е най-добре да направите!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Архангелова задушница през 2022 г. пада на 5 ноември. Това е последната възпоменателна събота за годината, така че трябва да се направи по правилния начин. Какво трябва да се направи в този важен ден за всички вярващи, как да се подготвим за нея и какви цветя да донесем в двора на църквата, ще разкажа по-нататък в статията.

АРХАНГЕЛОВА / ДИМИТРОВСКА ЗАДУШНИЦА ПРЕЗ 2022 Г

Дмитровската задушница е специален ден за всички християни. Това е необходимо, за да се почетат всички мъртви и да се почете паметта им. За вярващите това събитие също е важно, защото е последната възпоменателна събота в годината. През 2022 г. той се пада на 5 ноември.

Архангелова задушница отдавна се нарича така, защото преди всичко на този ден е обичайно да се почитат починалите родители. Това се счита за основното молитвено задължение на всички хора. Важно е да помним нашите дядовци и баби, които са дали живот на нашите родители. Молят се и за своите роднини по права и непряка линия.

В своите молитви и панихиди хората се обръщат към Господ с молба за прошка за онези, които са отишли ​​на небето за греховете си. И тези думи могат да се произнасят не само за роднини и приятели, но и за непознати.

Димитровска задушница носи името на великомъченик Димитър Солунски, чиято памет се чества на 8 ноември по стар стил. Родителите на Димитър били тайни християни. Кръстили сина си, когато бил още малък. И той, ставайки римски консул, започва да проповядва християнството.

Когато императорът разбра за това, Димитър е затворен. Императорът организирал улични битки, които винаги били печелени от неговия воин Лий. Той принуди своите пленници християни да се бият с него. Въпреки това, с помощта на Димитър, един от тях успя да победи Лия. За това императорът наредил екзекуцията на Димитър. Десетки копия са забити в тялото му, докато стои и се моли.

От тук произлиза дълга традиция на този ден да се молим за войниците, паднали в тежки битки.

Какво се прави 5 ноември 2022 г

Вратите на църквата са винаги отворени за хората. Но енориашите ще бъдат особено очаквани в навечерието на Архангелова задушница, в петък вечер. В този час в храма ще бъде отслужена заупокойна литургия. Службата ще се състои и в събота сутринта.

Това е чудесна възможност да отидете на църква и да подадете специални бележки със списък с имената на всички близки, които вече не са с вас. Свещеникът ще прочете тези бележки по време на молитва в олтара.

Ако нямате възможност да отидете в храма, можете да се молите у дома. Но е много важно да запомните имената на всички починали, чиято памет искате да почетете. Най-добре е да напишете имената им на лист хартия и да ги произнесете на глас по време на молитва.

Също така на 5 ноември можете да отидете на гробището и да почистите мястото на вечния покой на вашите близки. Въпреки че духовенството казва, че това е незадължителен ритуал. Много по-важно е да се молим за душата на починалия. Все пак няма да е излишно да отидете до мястото на скърбящите ангели, ако усетите, че имате нужда.

Вземете със себе си свежи цветя.Основното нещо е да не носите изкуствени цветя. Това е лош тон!

На Архангелова задушница  можете също да организирате скромна възпоменателна вечеря в кръга на роднини и приятели. Разрешени са само постни ястия. Чудесен ден да помогнете на човек или животно в нужда.

Каква молитва да прочетете в памет на починалия

Въпреки такова изобилие от традиции, свързани с Дмитриевска събота, най-важната от тях все още е молитвата. Помолете Господа да прости всички грехове на вашите родители и се помолете за душите им.

„Господи, чуй нашите молитви за родителите, които напуснаха тази земя и отидоха в Твоето Царство, където животът е вечен. Само Ти можеш да утешиш скърбящите ни души. Моля те да простиш всички грехове на починалия и да му дадеш живот на радост и щастие в Рая. Плача и се моля за душата на Божия слуга (име) с вяра и надежда за утеха.

Не ме оставяй сам в траурна тъга, помогни ми да преживея загубата. Прости му всички грехове, нека душата му почива в мир и придобие вечен живот. Ще се моля за него и ще прославя Твоето име, Господи наш! Защото Ти си наш Баща и само Ти знаеш кога ще удари последният ни час на земята, за да отведеш душите ни след това в Царството Небесно. Нека намерим вечността до теб. До края на времето. Амин“.

И да ви пази Господ Бог!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!