Ако България не бе обявена за република, Симеон II щеше да е най-дълго управлявалият монарх в историята

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Симеон Сакскобургготски e роден през 1937 г. От смъртта на неговия баща, цар Борис III, на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. е цар на България под името Симеон II, но поради ненавършено пълнолетие от негово име управлява Регентски съвет.

След смъртта на Елизабет II той е практически третият най-възрастен монарх в Европа.  Реално той никога не е отстъпвал трона за разлика от кралете на Сърбия, Румъния и Гърция, които абдикираха след Втората световна война.

На 15 септември 1946 г. в присъствието на Съюзническата контролна комисия (СКК) и части на Съветската армия, се провежда Референдум за обявяване на България за република.

Над 95% от гласувалите са за република, но тъй като страната по това време на практика е все още окупирана от съветски войски, гласуването на референдума не отговаря на съвременните разбирания за свободен вот.

На 16 септември 1946 г. царското семейство (царица Йоанна, Симеон II и сестра му Мария-Луиза) е прогонено от страната. Така Симеон Сакскобургготски напуска България, без никога да е абдикирал от престола.

Някои смятат, че референдумът е противоконституционен и нелегитимен, защото не е проведен в съответствие с действащата в страната Търновска конституция, която не предвиждала промяна на формата на държавно управление.

Ако България не бе обявена за република  Симеон II щеше да подобри и световния рекорд по управление. Той се възкача на трона на 28 август 1943 г.

По този начин  щеше да събере над 74 години, което е повече от управлението на „Краля Слънце“ на Франция Луи ХIV – 72 години и 110 дни. Елизабет II е втора в тази класация със 70 години и 214 дни.

Симеон II: Винаги с Европейския съюз, никога срещу PycияПредставете си каква сила би бил съюз ЕС – Русия като противотежест на Китай, казва бившият премиер …Mar 23 2022vijti.com


Източник: plovdiv24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!