Ако бъде приета идеята ДДС за ресторантите: Скъпо и евтино меню – зависи дали плащаш с карта или в брой

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Скъпо и евтино меню ще има в заведенията, ако бъде приета идеята ДДС за ресторанти и кетъринг да остане 9 на сто и след края на годината, но само за плащания с банкова карта, съобщава „Труд“. Предложението на финансовото министерство за две ставки – 9% за тези, които плащат с карта, и 20% за всички, които предпочитат да се разплатят с пари в брой, беше съобщена от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Край на схемите с ДДС, въвеждат се нови строги правила за плащанеНови правила за плащане на ДДС при търговия със страни от ЕС както и по-строги мерки за отчитане на …Sep 5 2019vijti.com

Според бизнеса обаче подобна мярка ще облагодетелства повече банките, отколкото туристическия сектор, предвид комисионите, които се дължат при разплащане чрез пос терминал. Освен това би била и дискриминационна към клиентите, които не разполагат с банкова карта или предпочитат да плащат в брой, защото цените в заведенията за тях ще бъдат по-високи.

„Няма как да им обясним защо се налага те да плащат повече за същата услуга и продукти спрямо останалите, които плащат сметката си с карта. Да не говорим за усложняването на работата, счетоводството и така нататък“, коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Това ще доведе и до увеличаване на сивия сектор, категоричен е и председателят на БХРА Георги Щерев.

От Министерство на туризма все пак уточниха че „предложението, което се дискутира все още е проект, но със сигурност не става дума за двойна ставка на ДДС“, като отказаха да дадат повече подробности какво се разбира под идеята за ставка от 9% ДДС само за картови плащания в заведенията.

Парадокс: ДДС падна, а ресторантите качиха ценитеБългария е страна на парадоксите и ресторантьорите дават поредно потвърждение за това. През юли – ме…Aug 18 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!