Адвокат: Това, което наблюдавахме с ваксинациите последната седмица, е чист популизъм

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Това, което наблюдавахме през последната седмица с ваксинациите, беше чист популизъм. Отново най-рисковите групи се оказаха неваксинирани, населението се оказа недобре информирано, няма избор на ваксини. Категорично мога да кажа, че правата на гражданите не бяха гарантирани.“ Това каза по Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Д-р Малишева: От кръвната група зависи как ще изкарате коронавируса – хората с тази кръв са най-защитени: Учените от близо година търсят връзка между коронавируса, неговите симптоми и кръвната група на чо…Feb 23 2021vijti.com

Според нея дори да е имало механизми да се гарантират редовни доставки на ваксини, вече е безвъзвратно късно за реакция.

Тя е на мнение, че е по-добре ваксините да бъдат поставяни от личните лекари. Наредбата, която урежда имунопрофилактиката, казва, че това действие се предприема само върху здрави хора, след като е направен пълен медицински преглед.

„Това, което наблюдавах, беше, че е създадена бърза организация и се чака на опашка 6-7 минути. За това време няма как да се направи преглед, не познаваме медицинската история на даден човек. По-резонно беше личните лекари да извършват имунизацията. Това са хора, които най-добре си познават пациентите и знаят хроничните им заболявания”, смята юристът.

Според Петрова болничен след ваксинация може да се изисква само при проявени странични реакции, затова е необходимо пациентът да се свърже с личния си лекар, който трябва да прецени дали е нужно да се издава такъв документ.

Адвокатът каза още, че работодателят няма право да задължава служителите си да се ваксинират, но на практика това се случва.

Ваксинационните паспорти биха ограничили гражданските ни права, смята Петрова:

„Първо, защото държавата не е осигурила ваксини за всички. Второ – нямаме право на избор на ваксина, и трето, какво правим с хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират”, коментира Мария Петрова.

Доктор Антония Първанова в шоуто на Слави: Болните сега от коронавирус са толкова, колкото от грип през всяка една от последните 20 годиниГост във „Вечерното шоу на Слави“ беше доктор Антония Първанова: „Правителството и оперативния щаб …Feb 18 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!