Абсурд в Берлин: Карантина оставя пловдивчанка на улицата, посолството ни не я „чува“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Параграф 22 за млада българка в Берлин. 18-годишна пловдивчанка печели стипендия към Берлинския университет по изкуствата за тридневен курс от понеделник до сряда -18-20 юли. Заради повишаването на заразените в последните седмици от университета изпращат писмо, че изискват тя да има отрицателен тест до 24 часа преди началото на курса. За жалост момичето прави такъв и той се оказва положителен.

Момичето е карантинирано в апартамент, който е нает за престоя ѝ в Германия, и трябва да го напусне днес. Карантината й свършва на 27 юли, като след 22 юли има право да прави тестове, които ако са отрицателни, карантината отпада. Апартаментът е нает до днес и трябва да го освободи, защото идват други хора. Веднага е резервиран хотел.

Според наредбата в Германия след 5-тия ден на карантина ( в случая 22 юли) заразеното лице може да се освободи с отрицателен тест, като такъв може да се прави всеки ден до край ѝ. Законите в страната са строги и при неспазването на карантината момичето може да подлежи на наказателсна отговорност.

„Когато се обади на горещата линия да каже новия адрес, на който ще се карантинира, й казаха, че трябва да уведоми мястото и те да са съгласни да я приемат. И тук попадаме в абсурдната ситуация, че като разберат, че е с положителен тест и отказват резервацията. Опитахме на почти десет локации, но без успех. В момента няма хотели за карантиниране и тя на практика остава на улицата, а трябва да е в карантина“, обяснява бащата на момичето – в публикация в мрежата.

Репортер на GlasNews.bg се свърза със семейството. Майката на момичето – Дони, ни разказа подробно за абсурдната ситуация.

„Звъняхме в посолството и като им обяснихме случая започнаха да казват „Ало, ало, нищо не се чува“ и затвориха. При последващите позвънявания или никой не вдигаше телефона или пак само „Ало, ало, нищо не се чува“.“, посочи тя.

Дали посолството ни има технически проблем с комуникациите си или просто не иска да се ангажира, остава загадка за момента.

От Външно министерство уточняват, че това са лични проблеми и не е в тяхната компетенция. И отново насочват семейството към посолството ни в Берлин.

Добрата новина е, че момичето се чувства добре и вирусът я засегнал само на „хартия“.

Семейството все пак успява да удължи престоя на дъщеря си на същото място до петък. Притесненията им обаче са, какво ще се случи, ако тогава теста е отново положителен. За щастие след публикацията десетки хора се отзовават, искайки да помогнат по всевъзможни начини.

Една от тях е жителка на града под тепетата, която влиза изцяло в положението на своите съграждани и успява да осигури апартамент, в който момичето да се изолира, дори и при положителен тест.

„Изключително бях трогната от тази жена. Огромни благодарности към нея и всички непознати хора, които се отзоваха“, заяви майката пред медията ни.

Надяваме се момичето да има безпроблемен престой в германската столица и да се прибере скоро в България при своето семейство.

Всеки вторник този човек обядваше с бездомна жена. На една среща тя му каза нещо, което промени живота му (ВИДЕО)Това е история за двама души с твърде различно обществено положение, които съдбата срещна – преуспяв…Nov 29 2018vijti.com


Източник: glasnews

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!