Абе, много страшен Патриарх избрахте. Дечицата ще сънуват кошмари

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Знам, че не бива да съдим за хората по външни белези, ама откакто дядо Даниил стана патриарх, сън не ме лови. Светиня му, с тоя нетрепващ, катраненочерен поглед, с рошавата, смолиста брада и с пълното отсъствие на лицева мимика повече ми прилича на зъл магьосник от второразреден холивудски фим на ужасите, отколкото на водач на духовното ни стадо. Иначе по душа може да е много смирен, но на вид е някаква смесица между Лорд Волдеморт и Карабас – Барабас.

След благия, син взор на Неофит и умиротвореното дълголетие на Максим, този Даниил доста ме плаши. Добре, че на интронизацията нямаше дечица, да не се разпищят от ужас и да се скрият в полите на майките си. Е, баба Елеонора Митрофанова беше там, ама нея от нищо не я е страх, пазят я пагоните от КГБ и заветите на генерал Решетников.

Не знам колко е подходящ за патриарх младият избраник на Синода, ама със сигурност се оказа отличен герой на идиотското риалити, което се развъртя около гласуването. Все едно не определяхме глава на църквата, а се върнахме в средата на 90-те на някой конкурс за миски. Само дето журито беше от митрополити, а не от Илия Павлов, Трайчо Манекена и Христо Сираков. Телевизиите предаваха директно цял ден, отсъстваше единствено Ники Кънчев да посреща кандидатите с микрофон и да ги пита ще има ли секс в къщата. Пардон, в манастира.

Ако денят се познава по заранта, не предвиждам лек предстой на дядо Даниил на високия пост. Това, което започва като евтино шоу с дърти руски бабички, няма как да завърши с приемственост на вярата, духовна просвета и интегриране на православните християни в социалния живот на енорийската общност. По-скоро ще си останем затънали в евтин фатализъм, астрология, окултизъм и червени кончета по китките.

За никого не е тайна, че огромният процент от българите, освен декларативно, нямат нищо общо с православието. В църква влизат само на кръщене, сватба или опело и с едното око гледат към вратата, а с другото – към часовника, барем по-бързо свършат глупавите формалности и дойде времето за кебапчетата и картофената салата.

Младостта на Даниил сама по себе си не е достатъчен аргумент за промяна в това примитивно възприемане на църковното битие от целокупния ни народ. Близките му контакти с руския патриарх Кирил пък поставят под въпрос така чаканото откъсване на висшия ни клир от сянката на болшевишките служби.

Но да оставим всичко това настрана засега – времето ще покаже и докаже кому служи новият ни духовен водач. Ще останем ли с празни храмове, съмнителни свещенослужители, без молитвен живот и с пълна абдикация на църквата от важните обществени въпроси? Или пък Даниил ще преведе БПЦ най-после ако не в 21-и век, поне извън средновековието.

На първо време обаче може сътрудниците му да поработят малко върху образа на патриарха. Да му кажат чат-пат да се усмихва и да не гледа толкова страшно. Все пак Иисус е казал да пуснат децата при него, а нашият дядо може с едно намигване да им направи десетилетна психо травма. Дано това да му е проблемът.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!