4 причини никога да не перете дрехите на 40°C

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Прането е рутинна задача, която не всеки харесва. Изисква внимание към детайла: сортиране на дрехи, избор на правилните перилни препарати и правилни процедури за пране и сушене.

Често, за да ускорим процеса, ние избираме цикъл на пране от 40°C, считайки го за идеалния компромис между ефективност и скорост. Това обаче далеч не е най-добрият избор.

Защо не можете да перете нещата на 40°C

Причина №1: Загуба на качество на дрехите

Избирайки пране при 40°C при дълъг цикъл, ние се надяваме да оставим дрехите ви чисти и свежи. Въпреки това се износва много по-бързо. Когато са изложени на гореща вода, тъканите могат да се деформират, да загубят форма и цвят. Това важи особено за продуктите от вълна и коприна. Синтетичните тъкани от своя страна отделят микропластмаси, които замърсяват водата и околната среда. Деликатните вещи изискват по-внимателно боравене – за предпочитане е да ги перете в студена вода или на ниски температури, за да запазите структурата и нюанса си.

Причина №2: Ниска ефективност в борбата с бактериите

Често вярваме, че прането при 40°C избавя дрехите от всички микроби и неприятни миризми. Проучванията обаче показват, че само 15% от бактериите загиват при тази температура. За ефективна дезинфекция на бельото е необходимо да се използват по-високи температури – от 60°C и нагоре. Това е особено важно за спалното бельо, хавлиите и детските дрехи, които често са изложени на патогени.

Причина №3: ​​Повишена консумация на електроенергия

Загряването на вода в пералната машина изразходва до 90% от цялата електроенергия, използвана в процеса на пране. Намаляването на температурата на пране от 40°C на 30°C намалява консумацията на енергия с 30%, което не само намалява сметките за енергия, но и намалява тежестта върху околната среда. Използването на екологични перилни препарати, които работят ефективно при ниски температури, също допринася за по-екологично пране.

Причина №4: Ускорено износване на пералнята

Специалистите по ремонт на перални машини отбелязват, че редовното пране при 40 ° C може да повлияе негативно на състоянието на самото устройство. При често пране в хладка вода може да се появи мухъл върху барабана на пералната машина, което води до повреди и неприятна миризма на нещата. За да удължите живота на машината, се препоръчва периодично да пускате пране при 90°C, като почиствате барабана и филтрите от натрупаните замърсители.

Редактор: Ясен Чаушев
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!