10 любопитни факта за ракията, които всеки сънародник трябва да знае

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Има си няколко неща, които са изключително типични и характерни за българина. И най-отгоре в списъка на почетното място величествено се е намърдала домашната ракия.
Или както мило и с любов я произнасят не един и двама наши сънародници – ракийка или дори ракийца. Но ето ви и 20 любопитки за домашната ракийка, колкото забавни и смешни, толкова обаче и истински и верни. Най-важното правило гласи, че не си истински българин, ако в хладилника си не държиш шише марково уиски, пълно с домашна ракия. Горе долу в този контекст работи и правилото „Ако на бутилката от „Фанта“, има капачка от „Кока-Кола“, значи в шишето има ракия!“
Мистериозна находка в Антарктида накара света да онемее, това, което откриха учените е доста любопитноПри изучаване на снимки от Антарктида от различни спътници, са били забелязани загадъчни обекти. Лед…Dec 4 2018vijti.com

Празната бутилка пък е като веещ се сутиен на простора – най-хубавото липсва. А самата ракия служи за всичко – дори заместител на психотерапевта. При това далеч по-евтин заместител. Може би точно при психотерапевта (или от съпругата ви) ще чуете, че разликата между човека и животното е 500 грама ракия.
А ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО НЕОСПОРИМИ ФАКТА, ДОКАЗАЛИ ДОСТОВЕРНОСТТА СИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ В БЪЛГАРСКОТО БИТИЕ: МЪЖЪТ Е НАЙ-СЪСРЕДОТОЧЕН, КОГАТО ПРЕЛИВА РАКИЯ ОТ ДАМАДЖАНА В МАЛКА БУТИЛКА
Българският патриот винаги е готов да защити родината, въоръжен с ракия, салата и дистанционното на телевизора.

Да хвърлим поглед и към народната медицина. Има едно поверие и то гласи: ако не може да бъде излекувано с ракия, значи е не лечимо. Злоупотребата с алкохол пък е, когато с ракия се дезинфекцират рани. Или още по-ужасното и греховно – се мият прозорци.
И да завършим по европейски – когато немците изпият две бири, минават на „ти“- Когато нашенецът изпие две бири – минава на ракия.
Наздраве!
И накрая, да се запознаем с любопитни факти за това, откъде всъщност идва ракията 
По всяка вероятност наименованието „ракия“ идва от турската дума „raki“, която пък произлиза от арабската „arak“. Последната се превежда като „пот“. Колкото и странно да звучи, пише 1001recepti.com.

Според арабите думата е подходяща, тъй като денят се къпе в пот, докато се раждат плодовете, от които се приготвя ракията. Оттук възниква и още една теория – че ракията е дошла по нашите земи с нахлуването на османските турци на Балканския полуостров. Според други източници пък френският фармацевт, лекар и алхимик Арно дьо Вилньов в началото на XIV-ти век дестилира вино и получава като продукт гроздова ракия, като след години откритието било пренесено на Балканитe. Спирам с историята, тъй като се опасявам, че ако продължа, е твърде вероятно да предизвикам конфликт поне между няколко държави.
Последни изследвания разкриха нещо много любопитно за близнаците какво правят в коремчето на мама преди ражданеУчени от Университета в Падуа, Италия са окрили, че близнаците, а и всички други бебета се стремят к…Nov 16 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!