Ягоди за зимата: Без да ги варите и замразявате, можете да им се наслаждавате през цялата година!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тази рецепта ви позволява да се наслаждавате на този вкусен и ароматен плод през цялата година, без да замразявате, без да ги варите и без да използвате никаква химия! Ако консервирате ягодитепо този начин, те ще запазят сочността си през цялата година. Ето как:

Ягоди за зимата без варене и без замразяване

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

2 кг зрели ягоди

2 кг захар и още малко захар за поръсване на ягодите (по три супени лъжици на буркан)

ПРОЦЕДУРА:

Първо е необходимо да се измият добре ягодите под струя студена вода и да се почистят от зелените дръжки. Измитите ягоди се нареждат в цедка, за да се отцеди излишната вода.

Домашен сладолед с парченца ягоди от 3 съставки – не всеки знае тази лесна рецепта!Сладоледът с вкус на ягоди е любим вкус за мнозина. Днес обаче всички знаем, че индустриално произве…Jun 3 2022vijti.com

купчина ягоди

ягоди миене

измити ягоди

След това ги подредете в широка тенджера, внимателно слой по слой, като внимавате да не ги смачкате или повредите ягодите. Поръсете два килограма захар върху ягодите (1 кг захар се слага на 1 кг ягоди).

купчина ягоди

ягоди със захар

Внимателно разпределете захарта върху ягодите с ръка и ги оставете в хладно помещение или на стайна температура, далеч от слънцето, за три до пет часа. След един час вземете широка решетъчна лъжица и разбъркайте внимателно ягодите, без да ги повредите.

ягоди в захар

Ще забележите, че целите ягоди ще бъдат залепени със захар. Оставете ги така, докато захарта се разтопи напълно, още три часа. Отнема около пет часа (в зависимост от температурата в стаята).

Когато захарта се разтопи напълно, остават само ягодите и течният им сироп. Важно е ягодите да не се затоплят, нито да стоят в много топло помещение, защото има възможност да омекнат, което не би ни харесало в нашия случай.

ягоди в буркани

Така приготвените ягоди се съхраняват в предварително стерилизирани стъклени буркани (сварени във вода, или стерилизирани във фурна на 100 градуса или измити в съдомиялна машина при по-висока температура).

Гребнете ягодите и сока равномерно с лъжица и внимателно напълнете бурканите, докато се напълнят догоре. Допълнете буркана със сок, но не го препълвайте (захарта е консервант, така че ще ги предпази от разваляне).

ягоди за зимата

След това поръсете три супени лъжици захар върху всеки буркан. Затворете плътно готовия буркан с предварително стерилизиран капак (или обтрит с медицински алкохол). Повторете процедурата с останалите буркани.

Захарта е страхотен консервант, а горният слой ще образува своеобразна бариера, която ще предотврати ферментацията и навлизането на микроорганизми. Съхранявайте плътно затворени буркани на хладно и тъмно място при постоянна температура (мазе, килер) до 12 месеца. Ягодите ще имат страхотен вкус – като пресни, когато ги отворите.

Нещата се обръщат: Плащат повече да береш ягоди и малини в България, отколкото в ИспанияСнимка: Pexels Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божид…Feb 15 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!