Торта със смлени орехи: Правя я от 20 години и никой не е казал „Стига“, любима е на всички

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Хранителна стойност: 500 kcal
Имам рецептата за тази старинна орехова торта  от 20 години и все още ми е любима. Спомням си, че баба ми я правеше само за празници и някои по-големи тържества, защото самата торта е специална.

Ядеше се само в специални дни и с брат ми с нетърпение чакахме баба да я направи, за да изядем по 2-3 парчета. Вече я приготвям редовно и на никой не му омръзва този фантастичен вкус. Опитайте и вие моята семейна рецепта за фантастична торта със смлени орехи :

Старинна орехова торта

Продукти: 

10 яйца

150 г пудра захар

200 г смлени орехи

1 супена лъжица брашно

100 г настърган шоколад

1 чаена лъжичка разтворимо или обикновено кафе (несварено)

Крем:

1/2 чаша вода (100 мл)

150 г захар

100 г шоколад

170 г масло/маргарин

70 г пудра захар

1 яйце

Украса:

100 гр.

едро настърган шоколад

Приготвяне: 

Приготвяме блата по следния начин: отделяме белтъците от жълтъците. В съда, в който сте сложили жълтъците, изсипете пудрата захар и разбийте на пяна с миксер, докато захарта се разтопи и обемът се увеличи.

смлени орехи

Добавете предварително смлените ядки, брашното, настъргания шоколад и една чаена лъжичка разтворимо кафе (може и Нескафе). Разбъркайте с лъжица до гладкост. Разбийте белтъците на твърд сняг (с чиста и суха бъркалка) и ги добавете към предишната смес от жълтъци, които вече сте объркали хубаво с останалите съставки.

разбити белтъци

Комбинирайте тези две смеси, като бъркате бавно с лъжица/шпатула, след което разпределете получената смес в кръгла форма (с диаметър 26 см) и печете около 45 минути в предварително загрята фурна на 150°C (проверете с клечка за зъби). След изпичане оставете блата да изстине напълно, след което с конец или внимателно с нож го разрежете напречно на две равни части, за да се получат две кори.

За крема: Сварете водата в тенджера със захарта и шоколада за около 1 минута – докато шупне. Разбъркайте и оставете настрана да се охлади. Отделно разбийте с миксер маслото, добавете пудрата захар, след което добавете разбитото яйце.

Смесете получената смес с предишната (шоколадовата) и разбъркайте леко с лъжица.

шоколадов крем

Редене и украса: Когато кремът и блатът изстинат, долният блат се намазва с по-дебел слой от крема, след което се слага вторият блат и с останалия крем се покрива отгоре и отстрани. Декорирайте с едро настърган шоколад или смлени орехи.

орехова торта с шоколад

парче орехова торта

3 банана, шепа орехи и 15 минути! Не вярвах, че от толкова евтини съставки може да стане такава вкусотия:Ако имате три банана и шепа орехи вкъщи, не чакайте и направете този вкусен и оригинален сладкиш , н…Jan 7 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!