Така цветът е по-ярък, отколкото с боя: как да направим идеалното червено яйце без химия и оцветители

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Наближава Великден – празникът, на който домакините се надпреварват да измислят нови техники за боядисване на яйца . Всъщност традицията повелява първото яйце да е червено.

Съпругът на Сашка Васева-Туморът й е колкото яйце, стопила се е! Сашка Васева е сред емблемите на попфолка, който избуява в зората на демокрацията. Изпълнителката н…Oct 22 2021vijti.com

Съгласете се, обаче, че невинаги купешките бои могат да ви дадат този наситен и красив червен цвят , който си представяте. За щастие, народът ни отдавна е измислил креативни методи за боядисване , които не само че пъстрят яйцата по-ярко от всяка боя, но и цветът е траен и наситен. Ето двата най-популярни народни метода за боядисване на червени яйца :

Боядисване с люспи на лук

боядисване на яйца с лук

Люспите от обикновения и червения лук са добре познато багрило от векове. Благодарение на тях се получават красиви нюанси от тъмножълто, през кафяво до наситено червено: 
1. В тенджера с вода добавете голямо количество люспи (изходният резултат зависи от избора на цвят на люспите и количеството им). 
2. Водата ври с люспите 40 минути и се оставя да се охлади. 
3. Отварата се прецежда и в нея се поставят суровите измити яйца. 
4. Времето за варене е 15 минути. 
5. След това яйцата трябва да се охладят.

Боядисване с червено цвекло

боядисване на яйца с цвекло

Също е много ефектно. Такива великденски яйца могат да се получат както тъмнокафяви, така и бледорозови, чрез правилно изчисляване на времето за варене и концентрацията на разтвора. 
Има няколко варианта за боядисване с цвекло: 
1. Цвеклото се настъргва на фина ренде и с него се обвива яйцето. Колкото по-дълго стои в тази каша, толкова по-интензивен ще бъде цветът. 
2. Можете също така да сварите яйцата с цвекло, от което после да приготвите салата.
3. Отвара от цвекло и 1 ч.л. оцет също е отличен вариант за оцветяване. За да я приготвите, обелете грудката, настържете на едро ренде, добавете оцет, залейте с вода и варете в продължение на 10-15 минути. Във водата с цвекло сложете сварените яйца и ги дръжте до постигане на желания нюанс.

За боядисването с цвекло е най-добре да използвате емайлирани съдове, тъй като пигментът от цвекло се абсорбира от стените на съда.

Източник: За Жената

Малко кайма, 1 яйце, брашно и кисело мляко и вечерята е готова1 яйце, малко брашно и кисело мляко и кайма и новите затворени принцеси са готови, а как свършват……Aug 17 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!