Стефан Ватев – лекарят, който спря холерата преди 110 години

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

84 години от обявяването на акад. Стефан Ватев за почетен гражданин на Ловеч се навръшват утре. Днес малцина си спомнят, че той е педиатърът, спрял настъпването на холерата в България преди 110 години – през 1910 година.

К-19 отне живота на наш млад лекарКовид-19 отне още един блестящ лекар на Бургас. Преди минути почина хирургът д-р Бирджан Йозтюрк от …Nov 29 2020vijti.com

„В днешната ситуация на пандемия имаме необходимост да припомняме делото и примера на подобни хора. Акад. Стефан Ватев е един от многото лекари сред почетните граждани на Ловеч и това не случайно, защото лекарите, както и учителите, се грижат за здравето на нацията“, сподели кметът на община Ловеч – Корнелия Маринова.

Днес има засилен обществен  интерес към ролята на медиците и е добре да припомняме примерите от историята. Делото и  животът на д-р Стефан Ватев са светъл пример, защото той, освен че води битката с холерата,  полага основите на педиатрията у нас и помага за намаляване на детската смъртност.

Стефан Ватев е роден на 6 февруари 1866 г. в Ловеч. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия (1882). Работи като учител в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски болести в Берлин. После работи като лекар в Ловеч и Силистра. От 1914 година живее в къща на днешната улица „Кузман Шапкарев“ №1 (София), построена по проект на архитект Никола Лазаров.

През Сръбско-българската война е един от организаторите на Ученическия доброволчески легион. Преди войната записва медицина в Германия, която завършва през 1893 г. Специализира детски заболявания и обръща внимание на здравеопазването в тази област. Благодарение на усилията му в Александровска болница са открити детски сектор и първото педиатрично отделение.

През 1908 г. е начело на Дирекцията за опазване на общественото здраве. Работи за изграждането на здравни навици у населението и отхвърляне на битуващите митове. Пише множество трудове с научен и практически характер. Създава специална здравносъвещателна станция за майки и деца в Александровска болница, като такива се появяват из цялата страна. Организира първата детска млечна кухня през 1934 г. и снабдяването на бедните семейства с комплекти от пелени и дрехи.

Появата на холера през 1910 г. е посрещната с незабавни действия за ограничаването ѝ от страна на д-р Ватев. Общият брой случаи е намален в сравнение с тези в Европа. Този опит е безценен през Балканската война, когато организира курсове за медици и появата на подкрепителни пунктове за болни и ранени.

Д-р Ватев е сред учредителите на Медицинския университет, възникнал първоначално като факултет на Софийския университет, и оглавява неговата катедрата по педиатрия с клиника по детски болести. Умира през 1946 г., оставяйки зад себе си богато научно наследство и хиляди левове дарени суми за здравеопазване и образование.

Снимка: Община Ловеч

Трикът на баба ми лекува кашлица за една нощ: Забравете за скъпите лекарства от аптекатаДомашно средство за кашлица – по-добро от лекарствата. Много хора се борят с кашлица и настинки пре…Nov 27 2020vijti.com

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!