Спомени от соца: Късите поли на ученичките – забранени, бижутата – също

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Днес често не можеш да разбереш дали виждаш ученичка или фолкпевица
Образованието и възпитанието на децата по времето на социализма бяха ръководени от презумпцията, че всички са равни и на всички държавата трябва да предостави еднакви възможности за просперитет, припомня вестник „Ретро“.
Учениците бяха длъжни да ходят с униформи и да не носят бижута, за да не развиват по-бедните деца комплекс за малоценност още в началото на живота си.
Те трябваше редовно да подстригват косите си и да не подражават на западната мода на хипи-движението.
Спомени от соца: Как ходих на лов за мечки с Тодор Живков и Петър МладеновВ ловното стопанство “Кормисош” – Родопите, имаше най-много мечки. Между тях имаше и стръвници. Стръ…Feb 7 2019vijti.com

На подрастващите беше забранено да пушат и да пият алкохол.
Някои го правеха в тоалетната, а ако ги видеха учители, ги докладваха на педагогическия съвет и провинилите се бяха наказвани с намаляване оценката за поведението.
В зависимост от доходите на родителите някои ученици (от многодетни семейства) получаваха безплатни купони за обяд и стипендия. Цената на обяд в ученическата столова беше 0,50 лв. за супа, основно ястие и десерт.
Стипендиите за ученици през 70-те бяха в размер на 20-30 лева на месец.

По нова време имаше строг морал и дисциплина и никой не можеше и да си помисли да обиди учител или да го нападне, тъй като имаше респект и дори страхопочитание към преподавателя. А сега в училищата е пълна анархия.
Няма как неволно да не направим сравнение с моментната обстановка и да не поклатим глава. На фона на днешните разхайтени ученици, които влизат в часовете напушени, всичко някак си изглежда толкова далеч и толкова отдавна.
В днешно време са рядкост децата, които се държат възпитано и прилично със своите преподаватели, а не обратното, както би следвало да бъде.

А що се отнася до външния вид на учениците, той е под всякаква критика, особено що се отнася до момичетата, разхождащи се из коридорите като поп фолк певици на участие.
Източник: flagman
Спомени от соца: Когато нямаше Коледа, а най-шумната и свята нощ за всички нас беше Нова ГодинаПреди повече от 25 години най-шумната и свята нощ за всички нас беше новогодишната. Тогава Коледата …Jan 17 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!